Kort nieuws Kunst

Oostenrijk mag werk van Vermeer houden

Wenen. Het schilderij De schilderkunst van Johannes Vermeer, blijft in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. De Oostenrijkse Raad voor de teruggave van gestolen kunst concludeert dat het beroemde kunstwerk tijdens de Tweede Wereldoorlog niet is geroofd, noch onder dwang is verkocht. Het hoeft daarom niet te worden teruggegeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar die meer dan vijftien jaar procedeerden tegen de Oostenrijkse staat. Graaf Jarmori Czernin verkocht het schilderij in 1940 aan Adolf Hitler, maar er is geen bewijs gevonden dat hij dat onder dwang deed. Sterker, de Oostenrijkse Raad voor de teruggave van gestolen kunst meent dat Hitler zelf niet speciaal uit was op het schilderij, maar het op aandringen van Czernins advocaten kocht. Hitler had weliswaar nog een Vermeer in zijn bezit, maar bekend is dat hij meer hield van negentiende-eeuwse schilders, zoals Hans Makart, Arnold Boecklin and Anselm Feuerbach. Vermeer maakte De schilderkunst tussen 1665 en 1668. Het wordt gezien als zijn belangrijkste werk. (Bloomberg)

Directeur Hermitage gaat met pensioen

Amsterdam. Ernst Veen, de directeur van de Hermitage en de Nieuwe Kerk, gaat tegen het einde van dit jaar met pensioen. Hij blijft de komende jaren nog wel betrokken bij de twee instellingen als adviseur van het bestuur. Veen is sinds 1981 directeur van De Nieuwe Kerk. Hij was dertig jaar lang verantwoordelijk voor het organiseren voor vele tentoonstellingen in samenwerking met musea uit de hele wereld. Daarnaast organiseert De Nieuwe Kerk, concerten, manifestaties en debatten. Sinds 1991 bouwde Veen een relatie op met museum de Hermitage in St. Petersburg. Zo legde hij het fundament voor de Hermitage Amsterdam, waarvan hij sinds 2004 directeur is. Het museum in het gerenoveerde Amstelhofcomplex ging in juni 2009 open. (NRC)

Van Reybrouck hoogleraar in Leiden

Leiden. De Vlaamse schrijver David van Reybrouck (1971) bekleedt komend studiejaar de Cleveringa-leerstoel aan de Universiteit Leiden. De Cleveringa-hoogleraar houdt zich bezig met ‘vraagstukken op het gebied van recht, vrijheid en verantwoordelijkheid’, zoals de leeropdracht van de wisselleerstoel luidt. Van Reybrouck, van huis uit archeoloog, won afgelopen jaar de AKO Literatuurprijs, de Libris geschiedenisprijs en de Greshoffprijs voor zijn studie Congo. Een geschiedenis. (NRC)