Kort nieuws Buitenland

Hamas eist aanvallen met mortieren op

Jeruzalem. De islamitische beweging Hamas heeft vanuit de Gazastrook dit weekend zeker vijftig raketten en mortieren afgeschoten op Israël. Volgens Israël vielen hierbij enkele gewonden. Bij Israëlische tank- en luchtaanvallen op Gaza vielen ook gewonden. Hamas zegt dat de aanvallen wraak zijn voor de luchtaanval, vorige week, op een doel in Gaza, waarbij twee mannen omkwamen. Het is ongebruikelijk dat Hamas de verantwoordelijkheid opeist voor raketaanvallen: een signaal voor een snelle verslechtering van de grenssituatie tussen Israël en de Gazastrook. Vrijwel altijd worden raketaanvallen vanuit Gaza geclaimd door salafistische groeperingen. (NRC)

Front National grote winnaar verkiezingen

Parijs. Het extreemrechtste Front National is de grote winnaar geworden van de eerste ronde van de kantonale verkiezingen in Frankrijk van gisteren. De partij van Marine Le Pen behaalde 15,2 procent van de stemmen, slechts 1,9 procentpunt minder dan het UMP van president Sarkozy. Grootste partij is de Parti Socialiste, met 25,1 procent van de stemmen. Komende zondag is de tweede ronde, de laatste test voor de presidentsverkiezingen van 2012. De opkomst (44,4 procent) was zeer laag. (NRC)

Burgemeester op Corsica vermoord

Parijs. Op het Franse eiland Corsica is een belangrijke raadgever van de president van de regionale regering vannacht vermoord. Dominique Domarchi werd voor zijn huis in Saint-André de Cotone, waar hij al 25 jaar burgemeester was, doodgeschoten met een jachtgeweer. Domarchi kwam terug van een bijeenkomst rond de kantonale verkiezingen. Domarchi werd eind vorig jaar genoemd in een zaak met steekpenningen. De procureur in Bastia zegt alle mogelijke scenario’s te onderzoeken. Van de dader(s) ontbreekt elk spoor. (NRC)

Verkiezingen in Haïti zonder chaos verlopen

Port-au-prince. De tweede en laatste ronde van de presidentsverkiezingen in Haïti is gisteren zonder grote incidenten verlopen. De eerste ronde eind november vorig jaar werd gekenmerkt door rellen en fraude, nu was de vrees dat de terugkeer van oud-president Jean-Bertrand Aristide onrust zou veroorzaken. Bij ongeregeldheden vielen twee doden. Rapper Wyclef Jean, aanvankelijk nog kandidaat, liep een schotwond in een hand op. De uitslag van de race tussen de presidentskandidaten Mirlande Manigat (70) en Michel Martelly (50) kan tot medio april duren. (AP)

Mijnexplosie Pakistan eist tientallen levens

Quetta. Bij een explosie gisteren in een kolenmijn in Zuidwest-Pakistan zijn mogelijk 52 mijnwerkers om het leven gekomen. Reddingswerkers hebben inmiddels 24 doden gevonden. De zoektocht naar overlevenden wordt bemoeilijkt door methaangas in de mijn, 40 kilometer ten oosten van de stad Quetta in de provincie Baluchistan. De mijn dreigt op veel plaatsen in te storten. (AP)

Ambassadeur VS in Mexico moet aftreden

Mexico-Stad. De Amerikaanse ambassadeur in Mexico is dit weekend afgetreden na een openlijk conflict met president Felipe Calderón over de aanpak van de drugsoorlog. Aanleiding voor de ruzie waren kritische uitlatingen van ambassadeur Carlos Pascual, uitgelekt via WikiLeaks, over de slagkracht van de Mexicaanse politie en strijdkrachten. Calderón noemde de ambassadeur in een interview daarop „onwetend” en de samenwerkende Amerikaanse inlichtingendiensten „rivalen”. (Reuters)