Kort nieuws Binnenland

CBS: brandweer komt steeds sneller in actie

Rotterdam. De uitruktijd van de brandweer is opnieuw verbeterd. Gemiddeld reed de brandweer in 2009 (meest recente gegevens) 5 minuten na een brandmelding weg uit de kazerne, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2006 duurde dat een halve minuut langer, sindsdien is de uitruktijd elk jaar korter geworden. Van de meldingen die de brandweer in 2009 kreeg, waren er 68.000 loos. Daar stonden 47.000 echte brandmeldingen en 42.000 echte verzoeken om andere hulp tegenover. Bij branden vielen in 2009 57 doden, 40 minder dan in 2008. (NRC)

Defensie vaart mee in botenparade Gay Pride

Rotterdam. Voor het eerst vaart dit jaar een boot met Defensiepersoneel mee tijdens de Canal Parade, de botenparade van homo-evenement Gay Pride in Amsterdam. Het gaat om een boot van de Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht (SHK), die opkomt voor de belangen van homo’s in het leger. Eerder deden wel militairen in uniform mee aan de Canal Parade, maar er was geen eigen boot van Defensiepersoneel. In 2008 verbood toenmalig staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) militairen in uniform deel te nemen. (NRC)

‘Regenboog’ meest gebruikte schoolnaam

Rotterdam. De Regenboog is de meest voorkomende basisschoolnaam in Nederland. Van de in totaal 6.200 basisscholen heten er 123 Regenboog, blijkt uit een inventarisatie van het NOS Jeugdjournaal. Op de tweede plaats staat de Jozefschool (inclusief varianten als Joseph en met Sint of St. ervoor), de Wegwijzer staat op drie. In totaal telt de lijst 4.500 verschillende namen, 3.700 daarvan zijn uniek. Het Jeugdjournaal noemt als voorbeelden Kon-Tiki (Amersfoort), Oeboentoe (Purmerend) en Wittering.nl (Rosmalen). Ruim 250 scholen zijn vernoemd naar een lid van het Koninklijk Huis. (NRC)

Top-10 basisschoolnamen
1 Regenboog 123 x
2 Jozef 91 x
3 De Wegwijzer 84 x
4 Het Kompas 58 x
5 Willem-Alexander 49 x
6 De Schakel 47 x
7 Eben Haezer 46 x
8 Beatrix 45 x
9 Juliana 43 x
10 Rehoboth 41 x

16 maanden cel voor bommelding Singapore

Rotterdam. Een 37-jarige Nederlander is in Singapore veroordeeld tot 16 maanden cel wegens een bommelding in een vliegtuig, afgelopen september. Dat meldt de Wereldomroep. De man riep in het voor vertrek gereedstaande toestel van Singapore Airlines dat er een bom aan boord was. Hij zou vervolgens een steward hebben geschopt. (NRC)