kort nieuws

Gevechten bij Gaza

Gaza-stad. - Bij de grens van de Gazastrook en Israël zijn gisteren twee lichamen gevonden van Palestijnse mannen, zo meldden Palestijnse medici. Het Israëlische leger bevestigde zaterdag geschoten te hebben op twee personen die verboden Israëlisch terrein naderden. Zaterdag vuurden Palestijnse militanten tientallen projectielen af op het zuiden van Israël waarbij twee gewonden vielen. De Ezzedin al-Qassam, de gewapende tak van Hamas, heeft laten weten verantwoordelijk te zijn voor het afschieten van een groot aantal van de projectielen. Daarop vielen Israëlische tanks de Palestijnse kuststrook aan waarbij vijf gewonden vielen. (BBC)

Juwelenroof op Tefaf

Maastricht. - Tijdens de jaarlijkse kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht zijn juwelen verdwenen. Wat er precies is meegenomen en hoeveel de juwelen waard zijn, is nog onduidelijk. Afgelopen jaren werden vaker juwelen en kunstwerken gestolen tijdens de beurs in Maastricht. Vorig jaar verdwenen een platina ring en een diamanten hanger ter waarde van 860 duizend euro. De daders sloegen hun slag in het laatste uur van de beurs. In 2008 werd een diamanten halsketting van 1,2 miljoen euro gestolen. In 2000 verdwenen tijdens de beurs onder meer een schilderij en gouden munten. (NRC)

IJsbeer Knut is dood

Berlijn. - Knut, de beroemdste ijsbeer ter wereld, is dood. Als baby en mediahype van 2007 leverde het door zijn moeder verstoten beest de dierentuin van Berlijn miljoenen euro’s op. De ijsbeer werd zaterdagmiddag levenloos in het water van zijn buitenverblijf aangetroffen. Hij is slechts vier jaar oud geworden. Bezoekers van de Berlijnse Zoo reageerden geschokt. Bij de ingang werden meteen kaarsjes en borden neergezet met teksten als: „Tschüss Knut, we hebben zoooveel van je gehouden.” De burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, zei: „Dit is heel treurig nieuws. We hadden Knut allemaal in ons hart gesloten. Hij was de grote ster van onze diergaarde.” (NRC)