Kleurrijk werk

Oud-studenten van de Willem de Kooning Academy tonen hun werk.

Het is technisch hoogstaand en minutieus gedetailleerd. Een kijkfeest.

Galerie Blaak 10 toont werk van oud-studenten van de Willem de Kooning Academy. Werk dat linkt aan de rijke Rotterdamse graffititraditie en straatcultuur en dat doet denken aan tattoos, skateboarden, hippies en pop-art. Werk wat van de muren stuitert, zo trefzeker en krachtig.

Zoals de heldere, kleurrijke portretten van Silas Schletterer. In formaat het kleinste werk, zo ongeveer 40 bij 50 cm. De gestileerde figuren zijn mooi afwisselend dekkend en transparant geschilderd, wat zorgt voor een spannende gelaagdheid – nog versterkt door onder de transparante verf ‘verstopte’ lagen. Zoals een bladzijde uit een tijdschrift, wild gedecoreerd retrobehang of subtiele patronen van verfbarstjes, of is het de structuur van een boomblad?

Het werk van Schletterer, ook lid van het Rotterdamse collectief Antistrot, oogt niet al te opgewekt, ondanks de sprankelende kleuren. Dat zit ’m vooral in zijn uitdrukkingsloze gezichten met kenmerkende grote ogen en gladde gelaatstrekken. Uitzondering is het werk Kate, het schilderij dat er het meest uitspringt.

De doeken van Eelco van den Berg – ook wel ‘the Virus’ – zijn gedetailleerde grafische lijntekeningen. Krachtig zwart tegen steeds één enkele achtergrondkleur; oranje, groen of paars. We zien symbolische elementen als een eenhoorn, clown, appel en kruis. Verder maskers, vogels en wolven. Arceringen, rasters en variaties in de dikte van de zwarte lijnen maken het werk superstrak en gestileerd. Het geheel ademt een indrukwekkend bombast.

Van Basto Elbers hangt een prachtig portret van een vrouw. Alleen haar gezicht is in kleur, haar kleding, helm en achtergrond zijn een omhulsel van zwart-witte lijnen. Weer die gelaagdheid, die spanning tussen de overdaad en het gebrek aan kleur, tussen de harde ritmische grafische strakheid en de zacht geschilderde huid.

Andere herkenbare figuraties in het werk van Sober Industries zijn planeten, teksten en geometrische figuren, veren, radarwerken, raketten kogels, totems en Inca’s. Ook duikt er ergens de Egyptische god Anoebis op.

Deze tentoonstelling is een kijkfeest. Technisch hoogstaand en minutieus gedetailleerd. Je dient dit werk vooral van heel dichtbij te bekijken. Dan ontdek je dat ook de achtergrond helemaal bestaat uit kleine streepjes of stipjes.

galerie

New Relics

T/m 31 maart, Galerie Blaak 10, Rotterdam. www.blaak10.nl