Kletskoek over e-books

Mag het nu eens afgelopen zijn met die kletskoek over het „bijna kosteloos produceren” van e-books (Opinie & Debat, 19 maart)? Het is in werkelijkheid erg druk bij de ruif die e-book heet.

Om te beginnen, is er de btw op e-books: 19 procent. Dat is 13 procent meer dan op een papieren boek. Het boek moet elektronisch worden gemaakt. Dat gaat niet vanzelf en is niet gratis. Redactie, opmaak en vormgeving van de cover zijn dat ook niet. Dan moet het – via internet – worden verkocht. Internetboekhandels verwachten een hogere boekhandelskorting en houden dwingende contracten voor. Het Centraal Boekhuis rekent voor de elektronische distributie bijna net zo veel als voor een echt boek.

Auteurs, ten slotte, verwachten een hoger honorarium. Om het plaatje compleet te maken, willen consumenten voor een e-book niets of hooguit een paar euro betalen.

E-books? Alom lees je dat uitgevers denken dat ze hiervan slapend rijk worden en dat dat een schande is. Reken mij dat maar eens voor. Dan begin ik er meteen mee, met dat slapend rijk worden.

Femke Meijer

Totemboek, Uitgeverij Tipi