Klassieke liflafjes van prima YouTube orkest

Youtube Symphony Orchestra o.l.v. Michael Tilson Thomas. Gezien: 20/3, Sydney Opera House (via youtube.com/symphony). ***

Je doet vanuit je slaapkamer auditie via YouTube, en vliegt vervolgens naar Sydney voor een optreden dat anderen weer vanuit hún slaapkamer kunnen bekijken. Het overkwam 101 musici uit vele landen, onder wie een Nederlandse violiste. Gisteren speelden ze als ‘YouTube Symphony Orchestra’ in het Sydney Opera House, voor een volle zaal én een wereldwijd internetpubliek.

De musici brachten het er, na slechts een week repeteren, prima vanaf. Maar het programma was divers en ontbeerde artistieke eenheid: licht verteerbare klassieke liflafjes van Berlioz, Britten, Strauss en Stravinsky stonden naast nieuwe werken en een didgeridoo solo.

Tussendoor werden zoetsappige videoportretjes vertoond van de deelnemers, gefilmd bij hen thuis. Het mooiste verhaal was van een Argentijnse jongeman, die viool leerde spelen van zijn moeder en vervolgens zijn spel verbeterde door de grote violisten op internet na te spelen. Het zou kunnen kloppen.

Hoogtepunt moest de wereldpremière van het gelegenheidswerk Mothership van de Amerikaanse componist Mason Bates zijn. Het bleek een clichématig, futuristisch en opzwepend stuk met Star Wars-achtige bombast en techno-invloeden.

Het concert duurde tweeënhalf uur, maar de YouTube-bezoeker kan alles op zijn gemak nog eens, en in delen, terugzien.