Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Jemen zet tanks in na overlopen commandant - ambassadeurs steunen protest

Mourners gather around the coffins of anti-government protesters during a funeral in Sanaa March 20, 2011. Mourners buried some of the 52 anti-government protesters shot dead by rooftop snipers after Muslim Friday prayers in the Arabian Peninsula state, where tens of thousands of people have protested for weeks against Yemeni President Ali Abdullah Saleh's three decades-long rule. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION)
Mourners gather around the coffins of anti-government protesters during a funeral in Sanaa March 20, 2011. Mourners buried some of the 52 anti-government protesters shot dead by rooftop snipers after Muslim Friday prayers in the Arabian Peninsula state, where tens of thousands of people have protested for weeks against Yemeni President Ali Abdullah Saleh's three decades-long rule. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION) Bezoekers van een begrafenis van anti-regeringsdemonstranten in Sanaa. De betogers werden vrijdag door scherpschutters gedood. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Jemen zet tanks in in de hoofdstad Sanaa, nadat tientallen legerofficieren, waaronder een majoor-generaal, zijn overgelopen naar de protestbeweging.

Vooral rond het presidentieel paleis moeten tanks en andere militaire voertuigen de orde bewaken.

Tientallen hoge Jemenitische officieren scharen zich achter het protest tegen de regering. De officieren voegen zich bij demonstranten bij de universiteit van hoofdstad Sanaa. Onder de officieren zijn militairen van allerlei rangen. Eerder werd al bekend dat majoor-generaal Al-Ahmar, voormalig bondgenoot van president Ali Abdallah Saleh en commandant van de eerste pantserdivisie, over was gelopen. Al-Ahmar zei bij Al JAzeera dat hij de ‘vreedzame opstand van jongeren’ ondersteunt en zich voegt bij de protestbeweging.

Ambassadeurs steunen protest
Na de Jemenitische ambassadeur in Syrië heeft ook de Jemenitische ambassadeur in Saoedi-Arabië aangegeven kant te kiezen voor de demonstranten, meldt Al Arabiya. Het is nog niet duidelijk of hij zijn post heeft verlaten of ontslag heeft ingediend. De ambassadeur in Syrië heeft zijn ontslag ingediend.

Hieronder beelden uit Jemen van gisteren, zo staat in elk geval bij de video. Te zien is hoe er geschoten wordt op betogers en iemand daarbij naar alle waarschijnlijkheid om het leven komt.
http://www.youtube.com/watch?v=e-7AVY_992E

Regering naar huis gestuurd
Gisteren stuurde Saleh zijn regering naar huis. Vier ministers namen daarvoor zelf ontslag, nadat de president vrijdag de noodtoestand had uitgeroepen. In de hoofdstad Sanaa kwamen zeker 52 mensen om het leven en raakten minimaal tweehonderd mensen gewond, toen ze vanaf de daken door scherpschutters onder vuur werden genomen.

Beelden van na het bloedbad in Sanaa van Al Jazeera:

Lees hier meer over de gebeurtenissen in Jemen