'Je kon zien dat Kuipers geen voetbaldier is'

Oud-topscheidsrechter Dick Jol zag arbiter Björn Kuipers in de slotfase van het beladen duel tussen ADO en Ajax (3-2) in de problemen komen.

den haag dick jol foto rien zilvold
den haag dick jol foto rien zilvold

Vooraf vreesde oud-toparbiter Dick Jol het ergste voor zijn voormalige collega Björn Kuipers. De KNVB had de scheidsrechter uit Oldenzaal gisteren de voor de titelstrijd belangrijke wedstrijd ADO Den Haag-Ajax toegewezen, terwijl hij donderdagavond nog Villarreal-Bayer Leverkusen moest fluiten in de Europa League. „Tussen die twee duels zit voor hem veel te weinig rust”, meende Jol, terwijl hij alle bekenden groette op het plein voor het stadion op het Haagse industrieterrein Forepark.

Kuipers (zie grafiek pagina 26) had een gemakkelijke middag, mede omdat Ajax tam en zonder bezieling aan de wedstrijd begon. „In de eerste helft heeft de ploeg hier de titel en misschien ook deelname aan de Champions League verspeeld”, meende Jol achteraf. „En na rust heeft Ajax ongelooflijk slecht verdedigd.”

Kuipers kreeg het pas moeilijk in de grimmige slotfase, meende Jol. Toen zocht ADO-aanvaller Wesley Verhoek steeds de ruimte op bij de cornervlag om tijd te rekken. Prompt ging Kuipers fouten maken. Jol: „Hij zag een trap van Ajacied André Ooijer tegen Lex Immers over het hoofd. Dat was rood, Kuipers stond er met zijn neus bovenop. Drie seconden later tikte Verhoek de bal uit en mocht zelf ingooien. Er stonden in die hoek wel vijf, zes spelers. Dan is het beter de verdedigende ploeg een vrije trap te geven. Anders houd je narigheid.”

Jol was niet erg onder de indruk van Kuipers. „Hij floot risicoloos. Dan kun je in de problemen komen als het hectisch wordt. Je zag dat Kuipers geen voetbaldier is.”

In Zeist probeert de KNVB en scheidsrechtersbaas Dick van Egmond iedereen te doen geloven dat er niets aan de hand is met de kwaliteit van het arbiterskorps. De trainers zouden een toontje lager moeten zingen met hun kritiek. Jol is een andere mening toegedaan. „Ruud Bossen, Bas Nijhuis en Danny Makkelie kregen straf en moesten in de eerste divisie fluiten. Reinold Wiedemeijer is hier vierde official en ook in de Europa League. Dan is er toch wel wat loos. Je ziet dat er strafzaken worden geseponeerd. Kevin Blom stuurde Heracles-trainer Peter Bosz naar de tribune. Hij werd terecht vrijgesproken, want dat sloeg nergens op. Ik begrijp AZ-trainer Gertjan Verbeek heel goed als hij zegt dat er inconsequent wordt gefloten.”

Volgens Jol worden veel van de misstanden in het arbitragekorps veroorzaakt door een slechte begeleiding. „Dat gebeurt door mensen die zelf nooit op een acceptabel niveau duels hebben geleid. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Jammer dat iemand als Mario van der Ende wegmoest in Zeist. Maar je mag zoals hij geen vrije mening hebben.”

Zelf is hij tweeënhalf jaar na zijn afscheid nooit benaderd om arbiters te begeleiden. „Ik moest stoppen omdat ik protesteerde tegen het feit dat er bij de besprekingen op donderdag videobeelden werden vertoond van spelers die zo een etiket kregen opgeplakt. Je werd bijvoorbeeld gewaarschuwd voor een elleboogstoot van Klaas-Jan Huntelaar. Dat is toch geen pinguïn! Ik zeg altijd: kijk naar de kleur van het shirt, maar niet wie erin zit. Je moet communiceren met spelers. Dat mocht niet.”

Nu scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg is vertrokken naar de UEFA staat Jol open voor een terugkeer naar de KNVB. „Uilenberg heeft goed werk gedaan, maar ook een zooitje achtergelaten.”

Jol is Scheveninger, maar heeft weinig met ADO. „Ik ging vroeger naar Holland Sport. Het was de tijd van Joop van Mourik, Sjaak Roggeveen, Jan Boskamp, Theo Verlangen. Cor van der Hart was trainer. Toen Holland Sport verdween was het voor mij ook voorbij.”

Toch noemt hij ADO als voorbeeld van samenwerken, wanneer hij les geeft op scholen. „John van den Brom heeft van dit team een hechte groep gemaakt. Het vandalisme is verdwenen, de faciliteiten in het nieuwe stadion zijn geweldig en de organisatie is verbeterd. Maar toen ik in het oude Zuiderpark een man in driedelig grijs negentig minuten lang het k-woord hoorde roepen, had ik het gehad met deze club.”