Japan schat totaal aantal doden natuurramp nu op ruim 18.000

Eenman loopt langs het puin van gebouwen in het stadje Minamisanriku, Miyagi. Foto Reuters / Yegor Trubnikov

De aardbeving en de tsunami van 11 maart in Japan lijken meer dan 18.000 doden te hebben geëist. In de zwaarst getroffen prefectuur Miyagi zijn waarschijnlijk alleen al 15.000 doden gevallen, aldus de Japanse politie.

Over het aantal doden in andere getroffen gebieden wilde de politie nog geen schatting maken, maar het aantal bevestigde doden in Iwate, Fukushima, Ibaraki, Aomori en Chiba loopt al tegen de 3.400. In de hoofdstad Tokio vielen zeven doden.

In totaal zijn nu 8.649 lichamen geborgen en worden nog 13.262 mensen vermist. Deze gegevens zouden elkaar gedeeltelijk kunnen overlappen, bijvoorbeeld doordat een lichaam nog niet is geïdentificeerd en ook op de lijst met vermisten staat.

Het exacte dodental bepalen wordt tevens bemoeilijkt door de tsunami. Die heeft hoogstwaarschijnlijk veel lichamen de zee in gesleurd, zoals ook bij de tsunami van 2004 in de Indische Oceaan gebeurde. Veel doden zijn toen nooit gevonden.