Interventie stuit opmars van Gaddafi

Twee dagen nadat de Amerikanen, Fransen en Britten een militaire operatie begonnen, is de opmars van de troepen van Moammar Gaddafi gestuit en is er een no-flyzone ingesteld boven Libië. Dat zei admiraal Mike Mullen, de hoogste Amerikaanse militair gisteren tegen het NBC-programma Meet The Press.

Het Libische leger heeft gisteravond een nieuw staakt-het-vuren afgekondigd. Een eerdere wapenstilstand, die vrijdag was afgekondigd, werd binnen enkele uren geschonden door Gaddafi’s troepen. Het Pentagon liet weten „zeer te twijfelen” aan de het afgekondigde bestand.

Franse vliegtuigen vuurden zaterdag de eerste schoten af van operatie ‘Odyssey Dawn’, waarbij tanks en pantservoertuigen bij Benghazi werden vernietigd. Benghazi is de bakermat van de rebellen, waar de opstand tegen Gaddafi is begonnen. Frankrijk stuurde een vliegdekschip richting Libië en Franse gevechtsvliegtuigen vlogen gisteren opnieuw boven het land. Ze ondervonden geen tegenstand bij het handhaven van de no-flyzone, zei een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie.

Amerikaanse en Britse oorlogsschepen en onderzeeërs schoten zaterdagnacht Tomahawk-raketten af op de luchtverdediging van Gaddafi rond Tripoli en Misrata. Ook gisteren werden doelen in Libië onder vuur genomen. Behalve de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië waren ook Canada en Italië bij de operatie betrokken. Denemarken en Qatar leveren gevechtsvliegtuigen.

Reactie van Gaddafi

De Libische leider Gaddafi heeft vastberaden gereageerd op operatie ‘Odyssey Dawn’. In een felle toespraak zei hij zaterdag dat „Westerse troepen terroristische middelen gebruiken” en dreigde hij met vergelding. Hij zei dat hij wapendepots had opengesteld voor zijn aanhangers en dat het hele Libische volk nu bewapend is. Dit herhaalde hij gisteren in een toespraak, die hij doorbelde naar de staatstelevisie. „Wij zijn niet bang en klaar voor een lange oorlog.” Volgens het Libische ministerie van Volksgezondheid zijn er na het eerste etmaal van de operatie 64 burgerdoden gevallen. Dit kan niet geverifieerd worden.

Situatie in Misrata

Er werd gisteren zwaar gevochten in oppositiestad Misrata, waar Gaddafi’s tanks tot aan het centrum zouden zijn doorgedrongen. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldde dat Misrata gebombardeerd werd door troepen van Gaddafi. Scherpschutters schoten twee inwoners van de stad dood. „Niemand durft naar buiten te komen”, zei een ooggetuige. Een woordvoerder van de opstandelingen meldde dat er „ontelbaar veel doden” zijn.

Nederlandse bijdrage

Nederland houdt de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem beschikbaar voor het militair optreden tegen Libië. Het schip is al in de Middellandse Zee. Premier Rutte (VVD) zei zaterdag na de bijeenkomst in Parijs dat Nederland zich nog niet direct aansluit bij het militaire ingrijpen in Libië. Hij noemde het prima dat Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië actie ondernemen.

„Maar tegelijkertijd moeten er vanuit de NAVO dit weekend afspraken worden gemaakt. Nederland heeft steeds gezegd dat het bereid is om te helpen en dat is nog steeds zo”, zei Rutte. (Reuters, BBC, AP)