Amerikaanse militairen poseren met Afghaanse lijken

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft een groot aantal foto’s in handen van Amerikaanse militairen in Afghanistan die trots poseren naast de lichamen van door hen gedode burgers. Het weekblad heeft slechts drie van een veel groter aantal foto’s gepubliceerd. Ze zouden meer schade kunnen veroorzaken dan de beruchte foto’s uit de Abu Ghraib-gevangenis (wiki), omdat ze een moordpartij door een ‘criminele’ tankeenheid in zuidelijk Kandahar op 15 januari 2010 laten zien. Het Amerikaanse leger heeft excuses aangeboden.

Op een van de foto’s staat een Amerikaanse militair lachend afgebeeld naast het bloederige en deels naakte lichaam van zijn slachtoffer. Een andere foto toont een van de hoofdverdachten, korporaal Jeremy Morlock, die grijnzend het hoofd van een lijk aan zijn haar omhooghoudt. Op een derde foto zijn twee ogenschijnlijk dode mannen te zien.

Dit zijn de foto’s, we hebben ze gevonden via Public Intelligence - een naar eigen zeggen anoniem collectief van onderzoekers die openbaarheid van informatie nastreven. Zij claimen dat er meer dan 4.000 foto’s zijn en roepen lezers op meer foto’s in te sturen via dit formulier. Der Spiegel heeft de foto’s geblurred.

Jeremy N. Morlock. Foto: Der SpiegelJeremy N. Morlock. Foto: Der Spiegel

Andrew Holmes. Foto: Der SpiegelAndrew Holmes. Foto: Der Spiegel

Twee dode burgers. Foto: Der SpiegelTwee dode burgers. Foto: Der Spiegel

Volgens The Guardian vreest de NAVO dat de foto’s rellen veroorzaken.

Hoe Der Spiegel aan de foto’s komt, is onduidelijk. Het Amerikaanse leger nam de foto’s in beslag tijdens een onderzoek naar de dood van drie ongewapende Afghanen vorig jaar. Vijf militairen van een legerbasis ten zuiden van Seattle, in de staat Washington, zijn aangeklaagd voor moord en samenzwering.