Gewond, maar met de borst vooruit

Young Bahraini women react to the welts on a young man walking through the streets of Daih, a Shiite Muslim suburb of Manama, on Saturday, March 19, 2011. The youth said he was returning from nearby Sanabis, another Shiite area, where he said he and several others were beaten by riot police. (AP Photo/Hasan Jamali)
Young Bahraini women react to the welts on a young man walking through the streets of Daih, a Shiite Muslim suburb of Manama, on Saturday, March 19, 2011. The youth said he was returning from nearby Sanabis, another Shiite area, where he said he and several others were beaten by riot police. (AP Photo/Hasan Jamali) AP

Drie vrouwen kijken naar een gewonde man die volgens ooggetuigen in elkaar is geslagen door de oproerpolitie in Manama, de hoofdstad van Bahrein.

Gematigde oppositieleden hebben hun eisen voor een dialoog met het regime dit weekeinde versoepeld. Ze eisen niet meer het aftreden van de regering. Wel moeten alle demonstranten die zijn gevangengenomen worden vrijgelaten. Ook willen ze dat er een eind komt aan het hardhandige optreden door ordetroepen en moeten troepen uit andere Golfstaten, die het regime te hulp zijn geschoten, zich weer terugtrekken.

Gisteren was de eerste dag van een nieuwe werkweek in Bahrein. Voor het eerst sinds een week gaan winkelcentra, scholen en universiteiten weer open. Die waren gesloten vanwege het protest in de oliestaat waarbij vorige week diverse doden vielen.

Het regime lijkt er alles aan te doen om het dagelijkse leven weer op gang te brengen. De avondklok in Manama is met vier uur verkort en de controleposten in de stad zijn deels verwijderd. Op de staatstelevisie is het alsof er niets aan de hand is: er worden soaps en dagelijkse taferelen getoond.

Syrië

In Syrië zijn gisteren voor de derde dag op rij duizenden demonstranten de straat op gegaan in de zuidelijke stad Deraa. Daar vielen vorige week vier doden en zestig gewonden bij botsingen tussen betogers en ordetroepen. De betoging was gericht tegen corruptie van lokale bestuurders en voor meer politieke vrijheid.

De overheid probeert de ontevredenheid onder de bevolking te sussen. In Deraa arriveerde gisteren een delegatie van de regering om eer te betuigen aan betogers die deze week door ordetroepen werden gedood. De regering heeft vijftien kinderen vrijgelaten, wier gevangenneming de aanleiding was voor de protesten. Maar het enige wat de demonstranten lijken te willen is een eind aan de noodtoestand. „Nee tegen de noodwet! Wij willen vrijheid!”, scandeerden ze.

Jemen

President Ali Abdullah Saleh van Jemen heeft gisteren zijn regering naar huis gestuurd. Dit meldt het Jemenitische staatspersbureau volgens Reuters. De demonstranten hebben de president zelf juist onder druk gezet om af te treden. Vier ministers waren zaterdag en gisteren zelf al opgestapt nadat de president een dag eerder de noodtoestand had uitgeroepen. Aanleiding was een bloedbad na het vrijdaggebed. Schutters in burgerkleding openden het vuur op anti-regeringsdemonstranten. Daarbij vielen 45 doden en 270 gewonden.

Tienduizenden mensen kwamen gisteren naar de begrafenis van de 45 betogers die omkwamen. Rouwenden verzamelden zich op een plein bij de universiteit van Sana’a, de plek van het bloedbad. President Saleh had gisteren een dag van nationale rouw afgekondigd om „de martelaren voor democratie” die vrijdag omkwamen te eren. Hij heeft de betogers de schuld gegeven van het bloedbad, maar die zijn ongewapend.