Gemarineerde, gegrilde lamskoteletten en aubergines met yoghurtsaffraansaus

Gemarineerde, gegrilde lamskoteletten Voor de marinade: 2 takjes rozemarijn 6 takjes tijm 2 tenen knoflook 6 el olijfolie Voor de sinaasappelsaus: sap van 2 sinaasappels 3 el rode wijnazijn 1 kaneelstokje 1 steranijs 2 el honing Maak eerst de marinade. Ris de blaadjes van de kruiden af en doe ze met de fijngehakte of geperste

Gemarineerde, gegrilde lamskoteletten

 • Voor de marinade:
 • 2 takjes rozemarijn
 • 6 takjes tijm
 • 2 tenen knoflook
 • 6 el olijfolie

Voor de sinaasappelsaus:

 • sap van 2 sinaasappels
 • 3 el rode wijnazijn
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • 2 el honing

Maak eerst de marinade. Ris de blaadjes van de kruiden af en doe ze met de fijngehakte of geperste knoflook en de olie in een kom. Leg er de lamskoteletten in en vermeng het geheel goed, met de handen, zodat de koteletten goed met olie en kruiden en knoflook bedekt zijn. Dek ze af en zet ze ten minste vier uur in de ijskast (dit kan ook de avond tevoren gebeuren).

Maak de saus door alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje te doen en dat zachtjes een minuut of twintig te laten sudderen. De saus is dan ingekookt tot iets minder dan de helft en een beetje stroperig geworden. Hou de saus warm of warm ’m op op het moment van gebruik.

Maak een grilpan heel heet. Haal de lamskarbonades uit de marinade en leg ze op de grilpan. Bestrooi de bovenliggende kant met peper en zout, doe de andere kant na het omdraaien. Ze hoeven niet zo lang te bakken, een minuut of vijf, zes, enigszins afhankelijk van de dikte van de koteletten. Ze moeten als je erop drukt een beetje meeveren, maar niet helemaal zacht zijn en opwellend vocht uit het vlees moet niet meer helder rood zijn, maar bleekroze. Dan zijn de koteletten zelf ook roze, en dat is het lekkerste voor lamskoteletten.

Leg ze op een schaal en giet er de sinaasappelsaus over. Eet ze met brood en met de gegrilde aubergines en hun toebehoren.

Gegrilde aubergine met yoghurtsafraansaus

 • 2 aubergines
 • olijfolie

Yoghurtsaffraansaus

 • 6 draadjes saffraan
 • 1 teentje knoflook
 • sap van ½ citroen
 • 1 bakje dikke Griekse yoghurt

Garnering

 • blaadjes van 2 takjes munt
 • blaadjes van 4 takjes majoraan
 • 6 takjes koriander
 • 10 pecannoten
 • ½ citroen in heel dunne plakjes

Maak eerst de yoghurtsaus. Week de saffraan een minuut of tien in 2 eetlepels warm water. Knijp de knoflook uit boven de yoghurt, giet er het citroensap bij en voeg wat zout toe. Roer het saffraanwater erdoor en laat het geheel ten minste een half uur,maar liever een uur staan opdat de smaken zich vermengen.
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Rooster de pecannoten 5 minuten in een droge koekenpan, laat ze afkoelen en breek ze in stukken (dat gaat nu heel gemakkelijk met de hand).
Snijd de aubergines dwars door en snijd de helften daarna in dunne lengteplakken. Als je van die mooie streepjes erop wilt, rooster ze dan eerst op een heel hete grilpan, dat verkort de oventijd trouwens ook.

Leg ze op een bakblik, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout en bak ze na het grillen nog tien minuten in de hete oven, als je niet eerst gegrild hebt twintig minuten.
Hak de kruiden fijn. Leg de aubergines op een schaal, bestrooi ze met de kruiden en de noten, garneer ze met de citroenplakjes en doe een dotje van de yoghurtsaus erop. Geef de rest van de saus er apart bij. Combineert geweldig met de lamskoteletjes.