‘Gbagbo probeert burgeroorlog te provoceren’

A soldier in the Ivorian Army brandishes his gun in front of thousands of young supporters of (departing) Ivorian president Laurent Gbagbo who gathered to enrol in the Ivorian army, on March 21, 2011 in Abidjan. Fervent backers of Ivory Coast strongman Laurent Gbagbo streamed to enlist in his armed forces today as the UN faced pressure to do more to protect civilians in soaring post-election bloodshed. Gbagbo, who refuses to cede power after disputed November polls, is seeking to boost his army and quash efforts by fighters backing internationally recognised president Alassane Ouattara to seize the economic capital Abidjdan. AFP PHOTO/ SIA KAMBOU
A soldier in the Ivorian Army brandishes his gun in front of thousands of young supporters of (departing) Ivorian president Laurent Gbagbo who gathered to enrol in the Ivorian army, on March 21, 2011 in Abidjan. Fervent backers of Ivory Coast strongman Laurent Gbagbo streamed to enlist in his armed forces today as the UN faced pressure to do more to protect civilians in soaring post-election bloodshed. Gbagbo, who refuses to cede power after disputed November polls, is seeking to boost his army and quash efforts by fighters backing internationally recognised president Alassane Ouattara to seize the economic capital Abidjdan. AFP PHOTO/ SIA KAMBOU Duizenden jongeren staan klaar om zich bij het Ivoriaanse leger te voegen. Foto AFP / Sia Kambou

Duizenden jongeren hebben zich aangemeld bij het Ivoriaanse leger, na een oproep hiervoor van de omstreden president Laurent Gbagbo.

Er zouden zo’n tweeduizend jongeren gehoor hebben gegeven aan de oproep van Gbagbo, die volgens de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties geen recht heeft op het presidentschap, maar dat zou moeten overlaten aan zijn rivaal, Alassane Ouattara.

‘Lijkt er op dat Gbagbo burgeroorlog probeert te provoceren’
Volgens NRC-correspondente Pauline Bax is de situatie ‘enorm onveilig’ en stijgt de kans op een burgeroorlog door de oproepen van Gbagbo.

“Het geweld begint verontrustende vormen aan te nemen. Volgens Human Rights Watch en de Verenigde Naties worden er nu al oorlogsmisdaden gepleegd, en het lijkt er op dat Gbagbo een burgeroorlog probeert te provoceren. Hij heeft afgelopen week milities die trouw aan hem zijn in feite vrij spel gegeven in Abidjan en met zijn oproep aan jongeren om bij het leger te gaan krijg je steeds meer jonge, onervaren en ongetrainde jongens met kalashnikovs op straat.”

Aanhangers van Gbagbo die bij het leger willen. Foto Reuters / Luc GnagoAanhangers van Gbagbo die bij het leger willen. Foto Reuters / Luc Gnago

De Verenigde Naties laten weten dat meer dan vierhonderd mensen inmiddels zijn omgekomen en zeker 450.000 mensen zijn gedwongen hun huis en haard te verlaten. Vooral in Abidjan wordt er gevochten, maar ook in het westen van het land zijn clashes gemeld.

Ingrijpen blijft uit, mensen voelen zich verlaten
Een oplossing voor het conflict is niet in zicht, vertelt Pauline Bax.

“De vraag is wie Gbagbo kan stoppen. De rebellen die Ouattara steunen of de internationale gemeenschap? ECOWAS [Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, red.] is denk ik wel bereid om in te grijpen, maar niemand weet hoe. Nu ook Angola en Zuid-Afrika hun steun aan Gbagbo hebben opgezegd is de bereidheid wel aanwezig. Ook de Verenigde Staten hebben aangegeven Ouattara te steunen, maar die zijn nu actief in Libië. Uiteraard voelen veel Ivorianen zich daardoor verlaten. Waarom Libië wel, maar wij niet, vragen zij zich af. Er zijn dit weekend wel twee gevechtshelikopters van de VN aangekomen, die nu boven de stad rondcirkelen als een soort afschrikmiddel, maar de VN-macht die nu in het land is, is niet in staat om de mensen goed te beschermen. Er vallen immers elke dag doden.”

Lees hier meer over de gebeurtenissen in Ivoorkust