Engels rugbyteam wint het Zeslandentoernooi

Voor het eerst sinds 2003 won Engeland het rugbytoernooi, ondanks de nederlaag in de slotwedstrijd.

Het Engelse rugbyteam heeft zaterdag het Zeslandentoernooi gewonnen. Een ‘grandslam’ zat er echter niet in voor Engeland. Na vier overwinningen bleek Ierland in Dublin duidelijk een maatje te groot: 24-8. Wales, de enige overgebleven concurrent van de Engelsen, profiteerde niet. In Parijs verloor Wales met 28-9 van Frankrijk. Schotland voorkwam dat het laatste werd door Italië met 21-8 te verslaan. De Italianen hadden vorige week nog gestunt door in Rome Frankrijk te verslaan, maar eindigden als zesde.

Engeland won het prestigieuze rugbytoernooi voor het eerst sinds 2003. Achtereenvolgens Wales (26-19), Italië (59-13!), Frankrijk (17-9) en Schotland (22-16) werden verslagen door de Engelsen. Maar de kansloze nederlaag in de slotwedstrijd tegen Ierland, dat Engeland bij vlagen wegspeelde, gaf weinig reden tot gejuich in het Engelse kamp.

„Vandaag speelden we slim en hard en daar konden de Engelsen niet aan tippen”, zei de Ierse aanvoerder Brian O’Driscoll na afloop. „In de rust zeiden we tegen elkaar dat we hen het mes op de keel moesten zetten. Tegen dit team 24 punten scoren is indrukwekkend. We zijn erg blij dat we het toernooi zo hebben afgesloten.”

Martin Johnson, de manager van Engeland, vond dat zijn ploeg „verschrikkelijk slecht” aan het duel met de Ieren was begonnen. „Het eerste half uur maakten we veel fouten. Ik ben uiteraard teleurgesteld, maar we hebben een groep met goede spelers die alleen maar beter worden.”

Johnson wees erop dat veel van zijn spelers voor het eerst op zo’n groot toernooi actief waren en dat de druk groot was. „De Ieren hebben een team met veel interlandervaring. Ze waren veel beter dan wij en verdienden de overwinning.”

De Engelsen mochten van geluk spreken dat Wales er niet in slaagde van Frankrijk te winnen. „Vandaag hebben we onze kans gemist tegen Ierland, maar we hebben toch een soort beloning gekregen voor de stappen die we dit seizoen hebben gezet”, zei Nick Easter, gelegenheidsaanvoerder van Engeland, na het bekend worden van de nederlaag van directe concurrent Wales.

De Schotten bleef een beschamende laatste plaats in het Zeslandentoernooi bespaard. De Schotse coach Andy Robinson complimenteerde zijn team met de zege op Italië. „Ze zijn beloond voor hun instelling. Maar we zijn wel teleurgesteld dat we niet eerder een wedstrijd hebben gewonnen.” (Reuters, Novum)