Elias is virtuoos en oprecht

Izhar Elias, gitaar, Residentie Orkest o.l.v. Fabien Gabel. Gehoord: 20/3 dr Anton Philipszaal Den Haag. ***

Viool- en pianoprijzen zijn ruimschoots voorhanden. Misschien daarom wordt deze hoogste staatsonderscheiding voor klassieke musici dit seizoen uitgereikt aan een saxofonist (Ties Mellema), een blokfluitist (Erik Bosgraaf) en gisteren aan gitarist Izhar Elias. Bariton Henk Neven volgt in april.

Juist voor minder gebruikelijke klassieke instrumenten als blokfluit en gitaar valt grote winst te halen in flexibiliteit en muzikaal experiment. Elias, die op zijn zevende aan de Amstelveense muziekschool begon, heeft zich laten scholen in diverse stijlen, van barok en Rossini tot modern en multimediaal. Zijn veelzijdigheid werd bij de uitreiking geroemd door Judith van Kranendonk, de directeur-generaalOCW.

Liefst had je Elias van zijn meest avontuurlijke kant gehoord, maar bij het Residentie Orkest speelde hij het welbekende gitaarconcert Concierto de Aranjuez van Joaquin Rodrigo . Ondanks meeslepende melodieën is dat niet het meest dankbare repertoire: de verbrokkelde muziek versterkt de toch al onhandige wisselwerking tussen symfonieorkest en bescheiden gitaar.

Dirigent Fabien Gabel hield het eerste deel strak maar echt stromen deed het niet. Pas in de brede frasen van het Adagio kon Elias vrijuit ademen en prachtig zingen, gevolgd door smaakvolle swing in de finale. Virtuoos is hij zeker, maar vooral zijn oprechte en geraffineerde spel is prijzenswaardig.