Egypte wil wijzigingen

Een meerderheid van de Egyptische bevolking heeft zaterdag in een referendum ingestemd met een aantal herzieningen in de grondwet. Miljoenen Egyptenaren stonden zaterdag in de rij om hun stem uit te brengen. Van de 45 miljoen geregistreerde kiezers heeft 41 procent van het stemrecht gebruik gemaakt. De autoriteiten meldden gisteren dat 77 procent voor de aanpassingen stemde. Het waren de eerste vrije verkiezingen sinds tientallen jaren.

Goedkeuring van de amendementen moet leiden tot parlements- en presidentsverkiezingen, waarna het leger de macht weer over zou kunnen dragen aan een burgerregering. Het leger zou de parlementsverkiezingen in september willen laten plaats hebben en presidentsverkiezingen daarna.

Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei riep eerder de bevolking op om tegen de grondwetwijzingen te stemmen omdat de nieuwe politieke partijen na jaren van onderdrukking meer tijd moeten krijgen om zich voor te bereiden op toekomstige verkiezingen. De hervormingen werden echter gesteund door zowel de goed georganiseerde Moslim Broederschap als de restanten van de partij van de afgetreden president Hosni Mubarak, de Nationaal Democratische Partij. Langdurige demonstraties maakten vorige maand via het wegjagen van Mubarak een einde aan decennia van dictatoriaal bestuur. (NRC)