Duizenden protesteren in Syrische stad

De Syrische politie heeft gisteren met scherp geschoten en traangas gebruikt om duizenden mensen te verspreiden die voor de derde achtereenvolgende dag protesteerden in de zuidelijke stad Deraa. Daarbij viel een dode. De betogers protesteerden tegen de dood van vijf mensen bij betogingen op vrijdag en eisten politieke hervormingen.

Volgens de Syrische staatstelevisie maakten „onruststokers” misbruik van een vreedzame demonstratie om verscheidene publieke gebouwen in de stad van 300.000 inwoners aan de grens met Jordanië in brand te steken. Volgens getuigen in de stad ging het onder andere om een gebouw van de regerende Ba’athpartij.

Tot vorige week was onrust in het zeer autoritair bestuurde Syrië beperkt gebleven tot protesten van maximaal honderd mensen in Damascus. Daarbij waren arrestaties verricht, maar geen doden gevallen. De doden van vrijdag in Deraa hebben het protest ter plaatse versterkt.

In Syrië zijn betogingen verboden onder de noodtoestand die van kracht is sinds 1963 toen de Ba’athpartij de macht greep. De protesten van de afgelopen dagen zijn de ernstigste uitdaging van het regime van president Bashar al-Assad, die in 1999 na de dood van zijn vader aan de macht kwam.

Inmiddels hebben de autoriteiten als gebaar naar de betogers tientallen arrestanten vrijgelaten. Een Syrische functionaris suggereerde dat in Deraa verscheidene hoogwaardigheidsbekleders zullen worden ontslagen omdat ze de situatie verkeerd hebben aangepakt. (Reuters, AP)