Dirigent Herreweghe houdt 12 stemmen helder in de hand

Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe. Que vous ma dame, werken van Josquin Desprez. Geh: 20/3 Muziekgebouw A’dam. Herh.: 21/3 Dom Utrecht, 22/3 Laurenskerk Rotterdam.****

In de veertig jaar van zijn bestaan heeft het Collegium Vocale Gent van dirigent Philippe Herreweghe langzaam de actieradius verbreed van oude muziek naar Stravinsky en zelfs eigentijds repertoire. In een geheel aan Josquin Desprez (1450-1521) gewijd programma keert het koor deze week terug naar de muzikale wortels, overigens met zangers die veelal jonger zijn dan het koor zelf.

Dirigent Philippe Herreweghe (63) stelde het programma samen rondom Desprez’ maximaal muzikaal geraffineerde Missa Ave maris stella. Goed dat het programma, dat vandaag en morgen wordt herhaald, beperkt is tot zeventig minuten – daarna is de breincapaciteit voor het helder volgen van al die door elkaar meanderende stemmen in complex interactief weefsel toch goeddeels verzadigd.

Het Amsterdamse Muziekgebouw was gisteren bijna helemaal vol voor de mis. De zaalakoestiek leent zich uitstekend voor dit soort subtiel a capella repertoire, maar toch miste je een gewijde sfeer; de herhalingen deze week zijn wel in kerken.

Collegium Vocale, hier actief met twaalf zangers, beschikt over sterke, bijna geheel egale stemgroepen: de drie heldere sopranen straalden in het Credo, alleen in de middenstemmen hoorde je soms een timbre dat niet helemaal volmaakt mengde. Herreweghe – immer beheerst – liet horen waar en hoe de muziek de tekst illustreerde, zonder de soms bijna hallucinatoire stroom van stemmen te stremmen.