De Jager: geen bonus bij banken met staatssteun

Minister van Financiën Jan Kees de Jager wil wetgeving voor banken die staatssteun krijgen.

Banken die steun van de staat krijgen, mogen voortaan geen bonussen meer uitkeren aan hun bestuurders. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) gaat dat in een wet vastleggen, kondigde hij gisteren aan in het tv-programma Buitenhof.

Afgelopen week ontstond woede in de Tweede Kamer over de bonus die ING-topman Jan Hommen ontvangen heeft. ING moet nog miljarden terugbetalen aan de staat, maar maakt al wel winst. Hommen kreeg daarom een bonus van 92 procent van zijn vaste salaris, wat neerkomt op 1.246.000 euro.

Minister De Jager wees er in Buitenhof op dat de bonus binnen de afspraken valt die met zijn voorganger Wouter Bos (PvdA) zijn gemaakt. Toen is afgesproken dat een bank geen bonussen mag uitkeren zolang er geen winst wordt gemaakt. Ook minister De Jager zit aan die afspraken vast. „Maar”, stelde hij, „als je dan kijkt naar de combinatie van bonus- en salarisontwikkeling, en wat er gebeurt met de gewone werknemer, dan denk ik: had het niet gematigder gekund?” De Jager wil met wetgeving komen voor banken die staatssteun aanvragen. „Zolang je aan het staatsinfuus hangt als bank, mag je geen bonussen meer aan je bestuurders uitkeren.” De wetgeving moet er volgens de minister „zo snel mogelijk komen”.

Oud-ING-bestuurder Cees Maas wees er in de uitzending op dat eerder bij ING is besloten de pensioenen niet te ‘indexeren’ – compenseren voor inflatie – omdat er moet worden bezuinigd. Daarnaast stijgen de salarissen van het personeel met 1 procent. De combinatie van die factoren maakt de bonus van 92 procent volgens Cees Maas „niet echt verantwoord”. Het CDA liet weten een moreel appèl te doen op de ING-top om de bonussen over 2010 terug te storten. (NRC)