Daar ging de titelkans

Ajax verloor gisteren dure punten tegen ADO: 2-3.

De ploeg van trainer Frank de Boer speelde met de derde keeper en het laatste half uur met een A-junior in de spits.

20-03-2011, Den Haag. ADO Den Haag - Ajax. ADO speler Timothy Derijck viert zijn winnende doelpunt. Foto Bas Czerwinski
20-03-2011, Den Haag. ADO Den Haag - Ajax. ADO speler Timothy Derijck viert zijn winnende doelpunt. Foto Bas Czerwinski

Frank de Boer is altijd een winnaar geweest die moeilijk tegen zijn verlies kon. Als hij verloor, dan ging hij strijdend ten onder. Op het voetbalveld, maar ook aan tafel met kaarten of andere spelletjes. Misschien wel voor het eerst ervoer De Boer gisteren dat het trainersvak soms een grote vorm van machteloosheid kent. Ajax liet zich onnodig aftroeven door ADO Den Haag (3-2) en verspeelde daarmee vrijwel zeker de titelkans. En ook de tweede plek, die recht geeft op de voorronden van de Champions League, is uit het zicht verdwenen. De Boer zag het vanaf de zijlijn vol ongeloof aan.

Ontgoocheld analyseerde hij achteraf de prestatie van zijn spelers. „Ik zit me nog te verbijten”, aldus De Boer. „Ik kan niet geloven dat wij hier hebben verloren. Het gebeurt zelden dat ploegen bij ADO zo dominant voetballen als wij vandaag. In een paar kolderieke situaties voor het doel bij een vrije trap en een corner verspelen we de punten en de kans op het kampioenschap. In die scrimmages moet je toch met je hele ziel en zaligheid de bal wegwerken. Misschien is deze groep te naïef. Was het besef er niet waar het op dit soort momenten om draait. Dat mag niet gebeuren op dit niveau.”

In de spits bij Ajax debuteerde in het laatste half uur de lange negentienjarige Geoffrey Castillion. Hij verving Dario Cvitanich die op die plek de voorkeur had gekregen boven Siem de Jong, omdat de Argentijn twee keer goed was ingevallen. Toch moest De Boer terugvallen op een onervaren speler uit het beloftenteam. Het gaf wel aan waar de problemen momenteel bij Ajax liggen.

Met de verkoop van Luis Suarez aan Liverpool heeft de club uit Amsterdam het risico genomen dat het volgend seizoen niet deelneemt aan de lucratieve Champions League. Maar feitelijk restte de directie niet zo veel keus. Suarez had zijn zinnen gezet op een overstap naar de Premier League en Ajax kon voor hem de hoofdprijs ontvangen van 26,5 miljoen euro. Een teleurgestelde speler zou deze zomer nooit hetzelfde bedrag hebben opgebracht.

Financieel gezien compenseert de opbrengst van Suarez het niet deelnemen aan het hoogste Europese bekertoernooi. Sportief was het echter een aderlating. Bovendien zal Ajax de komende maanden alsnog een fors bedrag moeten uittrekken voor een nieuwe centrumspits. Want voor Castillion, die ook nog onder De Boer uitkwam in de A-junioren, lijkt het te vroeg om vast in Ajax 1 te spelen. Als hij al die potentie heeft.

De Boer zal met zijn offensieve beperkingen verder moeten. Vandaag voert hij een gesprek met Mounir El Hamdaoui, met wie hij in onmin raakte, en diens zaakwaarnemer. De trainer kondigde al aan dat het een verzoeningsgesprek wordt. Hij heeft de Nederlandse Marokkaan na drie nederlagen in tien dagen hard nodig om weer uit de impasse te raken.

Een ander hoofdstuk is het keepersprobleem. Bij de treffers van ADO maakte Jeroen Verhoeven geen geweldige indruk. De vervanger van Maarten Stekelenburg werd door het Haagse publiek vanwege zijn wat corpulente uiterlijk de hele wedstrijd belachelijk gemaakt. Bij elke uittrap riep het stadion massaal pizzáááá of zong: „Verhoeven laat je tieten zien.” Dat laat niemand koud en ook de defensie van Ajax zal zich er ongemakkelijk bij voelen. Verhoeven is derde keus, reservedoelman Kenneth Vermeer herstelt nog enkele weken van een achillespeesblessure. Toevallig is er komend weekend een interlandprogramma en speelt Ajax niet.

De Boer schoof Jan Vertonghen door naar het middenveld voor „wat meer body”, zoals hij het noemde, en schotkracht. De Belg moest de tandenloze aanval weer redden met een doelpunt. André Ooijer kwam op zijn plaats te spelen in het centrum van de defensie. De oud-PSV’er had een rode kaart verdiend toen hij in de slotfase een trappende beweging naar Lex Immers maakte. Vurnon Anita verving als linkervleugelverdediger Daley Blind met het oog op de snelheid van Hagenaar Wesley Verhoek. Daarin toonde De Boer zich niet consequent, maar sinds het vertrek van Urby Emanuelson naar AC Milan neemt Ajax ook op die plek in het elftal genoegen met minder kwaliteit, met alle consequenties van dien.