CDU blijft grootste in Saksen-Anhalt

Bij verkiezingen voor het regionale parlement van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt is de christen-democratische CDU gisteren als grootste partij uit de bus gekomen. De CDU verloor weliswaar licht, maar blijft in Saksen-Anhalt met 32,5 procent van de stemmen de grootste partij. De premier van deze Oost-Duitse deelstaat, de succesvolle en algemeen geliefde Wolfgang Böhmer (75), stapt uit de politiek, maar slaagde nog wel in zijn missie tot machtsbehoud van zijn partij.

De CDU zal hoogstwaarschijnlijk wederom een regeringscoalitie vormen met de sociaal-democratische SPD, die met 21,5 procent van de stemmen nagenoeg gelijk bleef. Die Linke kreeg ruim 24 procent, de Groenen ruim 7 procent.

De uitslag is een opsteker voor bondskanselier Merkel. De uitslagen van de zeven regionale verkiezingen dit jaar zijn belangrijk voor de machtsverhouding in met name de Bondsraad, de Duitse senaat waarin de deelstaten vertegenwoordigd zijn. Volgende week zondag wordt in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg een nieuw parlement gekozen. Daar wordt het spannend: de CDU staat in de peilingen op verlies.