Boeven van nu waren vrienden

(FILES) A picture taken on May 29, 2004 shows Egyptian President Hosni Mubarak addressing the audience at the Moscow State Institute of Foreign Affairs. Mubarak stepped down and handed power to the Supreme Council of the Armed Forces on February 11, 2011 . AFP PHOTO/MAXIM MARMUR
(FILES) A picture taken on May 29, 2004 shows Egyptian President Hosni Mubarak addressing the audience at the Moscow State Institute of Foreign Affairs. Mubarak stepped down and handed power to the Supreme Council of the Armed Forces on February 11, 2011 . AFP PHOTO/MAXIM MARMUR AFP

Tegenlicht: Onze dierbare dictatorsNed. 2, 20.55 - 21.50 uur.

De westerse leiders die ten strijde trekken tegen de Libische leider Moammar Gaddafi zeggen zich zorgen te maken wat hij tegen zijn arme volk aanricht. Maar hij heeft nooit anders gedaan. Het verhinderde westerse leiders niet zaken met hem of andere Arabische dictators te doen.

Dat willen de Sarkozy’s, Blairs, Berlusconi’s nu graag vergeten. Ook dat ze tot en met de dag van vandaag de even repressieve oliesjeiks aan de Golf als bondgenoot koesteren.

In de documentaire Onze dierbare dictators, die vanavond in Tegenlicht wordt uitgezonden, wordt het hun nog eens ingewreven. Aan het woord komen Joris Luyendijk, voormalig correspondent, islamkenner Tariq Ramadan, politicoloog Luis Martinez en Gianni de Michelis, de voormalige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Ieder had eigen redenen om zaken te doen met Gaddafi en zijn collega’s: olie, hulp tegen Al-Qaeda en tegen migratie vanuit Afrika of de noodzaak van een financiële injectie voor omvallende westerse bedrijven. De huidige compassie met de Arabieren kan niet los van die belangen worden gezien. Straks moeten er immers met hun nieuwe leiders zaken worden gedaan.

Joris Luyendijk: „Mubarak was gewoon een van onze mannetjes. Om dan te zeggen, als er opstand komt: ‘Ha wat fijn!’ dan heb je ofwel helemaal niet door hoe het systeem in elkaar zit – wat je nooit moet uitsluiten bij Nederlandse politici – of je bent gewoon heel erg hypocriet.”

Carolien Roelants