AT&T koopt T-Mobile USA voor 39 miljard

De Amerikaanse telecomoperator AT&T koopt het Amerikaanse onderdeel van het Duitse T-Mobile voor 39 miljard dollar (27,5 miljard euro). Dat maakte AT&T gisteravond bekend. De megadeal is een van de grootste overnames sinds het uitbreken van de financiële crisis.

Door de fusie streeft AT&T marktleider Verizon voorbij, terwijl de Duitse telecomoperator na jaren dubben uiteindelijk zijn Amerikaans avontuur vaarwel zegt. De transactie zal een aardverschuiving veroorzaken in het Amerikaanse telecomlandschap.

AT&T is op zoek naar groei nu het bedrijf de exclusieve rechten op de distributie van iPhones in de VS is kwijtgeraakt en Deutsche Telekom actief op zoek is naar alternatieven voor T-Mobile USA.

De deal combineert twee aanbieders van mobiele telefonie die dezelfde netwerktechnologie gebruiken, en zou ook, zoals de bedrijven zeggen, de krapte aan bandbreedtes opheffen waar beide mee kampen.

Gevolgen van de deal
Deutsche Telekom haalt 14 miljard dollar in aandelen op met de verkoop en 25 miljard dollar aan contanten. Dat stelt het bedrijf in staat om mogelijk uit te breiden in Oost-Europa. De fusie zet andere Europese telecombedrijven onder druk om ook aan overnames te denken.

Toezichthouders moeten fusie goedkeuren

Toezichthouders moeten beoordelen of ze een fusie willen toestaan die het aantal nationale mobiele aanbieders in de VS zal reduceren tot drie, in plaats van vier, waarbij T-Mobile een aantrekkelijke aanbieder was voor de Amerikaanse consument wegens zijn lage tarieven.

Het fusiebedrijf van AT&T, nummer twee op de Amerikaanse markt, en T-Mobile, de nummer vier, zal bijna 130 miljoen klanten hebben, ongeveer eenderde meer dan marktleider Verizon Wireless en meer dan twee keer zo veel als de nummer drie Sprint.

Fusie goed voor beurskoers

De koers van Deutsche Telekom schoot vanochtend omhoog met 13 procent na de aankondiging van de fusie.

Twitter avatar mathijsbouman Mathijs Bouman Kredietcrisis voorbij in VS: At&T koopt T-Mobile USA van Deutsche Telekom voor $39 miljard! http://nyti.ms/e9UjCi