Alsof die andere energiebronnen zo veilig zijn

Olieramp in de Golf van Mexico, platform Deepwater Horizon. Foto US Coast Guard

Het imago van kernenergie heeft een flinke deuk opgelopen na het drama in Japan. Maar wat te denken van de explosie, vorig jaar, in de kolenmijn in West Virginia? En de olieramp in de Golf van Mexico? Newsweek zet de gevaren van andere energiebronnen op rij.

Olie. De Golf van Mexico is in april, mei en juni 2010 vervuild met vijf miljoen vaten olie. De oorzaak was een explosie op een platform. Oliemaatschappij BP en de autoriteiten kregen het verwijt te veel risico genomen te hebben met moeilijke zeeboringen. Het ongeluk kostte elf mensen hun leven en schaadde de gezondheid van duizenden. Het toerisme in de regio kelderde.

Kolen. In april 2010 werd een explosie in een mijn in West Virginia 29 mijnwerkers fataal. En een aantal Amerikaanse kolenbedrijven liggen momenteel onder vuur wegens vermeende besmetting van het drinkwater. Dit staat nog los van de zorgen om luchtvervuiling.

Wind. Dieren zijn geen voorstanders van windenergie, schrijft Newsweek. Spitssnuitdolfijnen zouden stranden door windparken op zee. En op het land worden duizenden vogels, waaronder steenarenden en haviken, onthoofd door windmolens. De bijdrage aan CO2-reductie is volgens critici minimaal.

Biobrandstof. Ethanol onttrekken aan maïs lijkt een aardig alternatief voor olie. Maar ondertussen drijft het volgens Newsweek de voedselprijzen “tot in de stratosfeer”. Volgens de Verenigde Naties heeft de prijs voor graan een recordhoogte bereikt en zou een miljard mensen op de rand van de hongerdood leven. Landbouwgrond inzetten voor brandstof heeft dus zo zijn nadelen.

Gas.Hydrofracking‘ is in de VS een veelgebruikte techniek om gas uit de grond te halen. Daartoe wordt een mengsel van water, zand en chemicaliën in de bodem gespoten. Tegenstanders, waaronder acteur Mark Ruffalo, beweren dat de grond hierdoor giftig, radioactief en kankerwekkend wordt. De verontreinigende stoffen zouden ook uitlogen in de watervoorziening. Josh Fox, maker van de documentaire Gåsland, waarschuwt voor schade aan de hersenen, ademhalingsproblemen en kanker.

Eerder in deze serie: Pro-kernenergie activisten in het geweer tegen negatieve beeldvorming,Japan slaat PR nucleaire industrie uit het lood’, ‘San Francisco aan de beurt voor volgende aardbeving’, ‘Sociale media van levensbelang in nasleep aardbeving Japan’.