5 redenen om tv te kijken

Actor Heath Ledger is shown in an undated publicity photo as The Joker in Warner Bros. Pictures’ and Legendary Pictures’ action drama “The Dark Knight.” Ledger was found dead in his New York apartment January 22, 2008, New York City police said. REUTERS/Warner Bros./Handout. NO SALES. NO ARCHIVES. EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
Actor Heath Ledger is shown in an undated publicity photo as The Joker in Warner Bros. Pictures’ and Legendary Pictures’ action drama “The Dark Knight.” Ledger was found dead in his New York apartment January 22, 2008, New York City police said. REUTERS/Warner Bros./Handout. NO SALES. NO ARCHIVES. EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. REUTERS

1 film

The Dark Knight

SBS 6, 20.30-23.30 u.

Donkerder en grimmiger dan ooit, deze Batman-film van Christopher Nolan. De eigenlijke hoofdpersoon is niet de vleermuisman zelf, maar zijn aartsvijand, The Joker. In die gedaante schittert Heath Ledger; het was de laatste rol die hij speelde voordat hij overleed. Zijn Joker is een anarchist die de maffia wil helpen om Batman uit te schakelen. Het gaat hem niet om het geld, het gaat hem puur om de chaos die hij creëert. Met: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart. (Christopher Nolan, 2008)

2 actualiteit

Tegenlicht: Onze dierbare dictators

Ned. 2, 20.55-21.50 u.

Elke dag zien we ze in het nieuws. Europese leiders die blij zijn met de volksopstanden in Noord-Afrika. Maar hoeveel jaar al bouwt Europa op deze regimes voor olie en gas, en voor het vooral toch maar gesloten houden van Fort Europa? Waren Europa en Noord-Afrika eigenlijk niet heel tevreden met deze status quo? Wie profiteerden van deze machtsconstructies over de hoofden van de bevolkingen heen? Hoeveel boter heeft Europa op z’n hoofd?

3 serie

Verborgen gebreken

Net 5, 21.25-22.25 u.

Nederlandse dramaserie over vijf jonge ambitieuze makelaars in Amsterdam-Zuid. Met: Ricky Koole, Jennifer Hoffman en Egbert Jan Weber.

4 portretten

Mijn moeder

Eén, 21.30-22.00 u.

Serie portretten over de bijzondere relatie tussen een moeder en haar kind. Vandaag: Anderlecht-voetballer Mbark Boussoufa over zijn moeder Mina.

5 film

A Bronx Tale

BBC 1, 0.35-2.25 u.

Charmant regiedebuut van De Niro, gebaseerd op de jeugdherinneringen van Chazz Palminteri aan de New Yorkse wijk in de jaren zestig. Negenjarige zoon van vlijtige buschauffeur De Niro wordt beschermeling van moralistische maffiabaas (gespeeld door Palminteri zelf). (Robert De Niro, 1993).