Wyclef Jean neergeschoten aan vooravond verkiezingen Haïti

Wyclef staat de pers te woord na het verkiezingsdebat. Foto Reuters / Swoan Parker

Muzikant Wyclef Jean is gisteravond in zijn vaderland Haïti beschoten. Hij werd in Port-au-Prince geraakt in zijn hand en is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. De precieze omstandigheden of toedracht van de schietpartij zijn niet bekendgemaakt.

Twitter avatar wyclef Wyclef Jean We have spoken to Wyclef, he is ok. Thank you for your thoughts and prayers -- Management

Wyclef woonde eerder die avond het eerste verkiezingsdebat bij tussen feestmuzikant Michel ‘Sweet Mickey’ Martelly en de voormalige first lady Mirlande Manigat. Jean wilde eigenlijk zelf meedingen naar het presidentschap, maar omdat hij de afgelopen vijf jaar niet onafgebroken in Haïti woonde werd hij uitgesloten.

De 40-jarige Wyclef geniet onder de arme bevolking van het land grote populariteit. De 4,7 miljoen kiesgerechtigden gaan vandaag naar de stembus. ‘Sweet Mickey’ (50) krijgt volgens peilingen 53 procent van de stemmen. De twintig jaar oudere hoogleraar in de rechten ‘Madame Mirlande’ maakt volgens experts echter nog kans omdat de enquêtes niet betrouwbaar zouden zijn.

Wie er ook wint, er wacht een zware taak. Een jaar na de zware aardbeving, die aan 200.000 mensen het leven kostte, verblijven nog 800.000 Haïtianen in noodopvangcentra. Het land is het armste op het westelijk halfrond. De VN staat de politie bij om de verkiezingen correct te laten verlopen. In november, bij de eerste ronde, kwam het nog tot ongeregeldheden en gingen geluiden van fraude op.