Wetsvoorstel tegen bonussen bij banken aan staatsinfuus

Banken die aan het staatsinfuus hangen mogen geen bonussen aan bestuurders meer uitkeren. Een wetswijziging daartoe moet in het voorjaar klaar zijn. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vandaag in Buitenhof.

Woede
Deze week ontstond woede in de Tweede Kamer over de bonus die ING-topman Jan Hommen over vorig jaar heeft ontvangen. ING moet nog miljarden terugbetalen aan de staat, maar maakt al wel winst. Hommen kreeg daarom een bonus van 92 procent van zijn vaste salaris, wat neerkomt op 1,25 miljoen euro.

De Jager wees er in Buitenhof op dat dit binnen de afspraken valt die zijn voorganger Wouter Bos (PvdA) heeft gemaakt. “Ik heb na zitten denken hoe ik dit nou aan kan pakken”, zei De Jager. “Het voldoet dan wel aan de voorwaarden, maar als je kijkt naar de combinatie van de bonus, de salarisontwikkeling en wat er met de gewone werknemers gebeurt vraag ik me af: had dat niet gematigder gekund?”

ING: niet echt verantwoord
Oud-bestuurder bij ING Cees Maas wees er in de uitzending op dat eerder bij ING is besloten de pensioenen voor het personeel niet te indexeren omdat moest worden bezuinigd. Ook stijgen de salarissen van het personeel dit jaar met maar een procent. Dit maakt de bonus volgens hem ‘niet echt verantwoord’.

Het zou niet passen binnen de context van de Code Banken. Volgens hem is er niet nagedacht over hoe dit in de maatschappij zou vallen. Hij denkt dat het om besluiten gaat die los van elkaar zijn genomen zonder dat er een verband tussen is gezien.

Politiek-blogger Mark Chavannes schreef gisteren voor NRC een blog over deze kwestie.