President Jemen ontslaat zijn regering

Een van de slachtoffers van het geweld van afgelopen vrijdag wordt vandaag rondgedragen terwijl anti-regeringsslogans klinken. Scherpschutters schoten vrijdag zeker 42 demonstranten neer bij de universtiteit in de hoofdstad Sanaa. Foto Reuters / Khaled Abdullah

President Ali Abdullah Saleh van Jemen heeft vandaag zijn regering naar huis gestuurd. Dit meldt het Jemenitische staatspersbureau volgens Reuters. Demonstranten hebben de president zelf juist onder druk gezet om af treden.

Vier ministers hadden gisteren en vandaag zelf al ontslag genomen nadat de president afgelopen vrijdag de noodtoestand had uitgeroepen. Die dag kwamen bij anti-regeringsprotesten in de hoofdstad Sanaa zeker 42 mensen om het leven en raakten minimaal tweehonderd mensen gewond. Saleh zei toen “bedroefd” te zijn over het grote aantal doden, maar hij ontkende dat de oproerpolitie verantwoordelijk was. Niet de politie, maar “gewapende elementen” tussen de anti-regeringsbetogers zaten volgens Saleh achter het geweld.

In Jemen wordt al wekenlang gedemonstreerd tegen het bewind van president Saleh, die al 32 jaar aan de macht is. De betogers eisen het aftreden van Saleh. De oppositie zei na het bloedbad dat er van gemeenschappelijk overleg geen sprake meer kon zijn.