Oppositie Bahrein stelt eisen voor dialoog bij

De oppositie in Bahrein heeft haar eisen voor een dialoog met het regime versoepeld. Geleid door de shi’itische Wefaq-partij hoeft het nu niet meer direct een nieuwe regering te zien. Wel moeten alle demonstranten die zijn gevangengenomen worden vrijgelaten. Ook moet het afgelopen zijn met hardhandig optreden door ordetroepen en moeten troepen uit andere Golfstaten, die het regime te hulp zijn geschoten, zich weer terugtrekken.

Vandaag is de eerste dag van een nieuwe werkweek in Bahrein. Voor het eerst sinds een week gaan winkelcentra, scholen en universiteiten weer open. Zij waren gesloten vanwege de opstanden in de oliestaat waarbij deze week diverse doden vielen.

Het regime lijkt er alles aan te doen om het dagelijks leven weer op te starten. De avondklok in hoofdstad Manama is met vier uur verkort naar 20.00 uur tot 04.00 uur. Controleposten in de stad zijn deels verwijderd, maar helikopters vliegen nog wel over de stad. Op de staats-tv worden soaps en dagelijkse taferelen getoond.

Vandaag worden enkele opstandelingen begraven die deze week omkwamen bij geweld tussen hen en de ordetroepen. Onder de demonstranten leeft een schijnbaar onverminderd verlangen naar het aftreden van koning Hammad.