Opnieuw onrustig in Saoedi-Arabië en Jemen

Tientallen Saoedi’s verzamelden zich vanochtend onder toeziend oog van de politie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze eisten de vrijlating van gevangengenomen familieleden. Demonstraties zijn verboden in Saoedi-Arabië.

‘Opnieuw arrestaties’
De ordetroepen zouden volgens een ooggetuige zeker vijftien mannen gearresteerd hebben. Zij probeerden het ministerie binnen te dringen. Saoedi-Arabië is vooralsnog ontsnapt aan protesten zoals die in andere oliestaten als Bahrein en Jemen zijn gehouden.

Webactivisten planden op 11 maart een dag van massademonstraties voor een meer democratische regering. Maar het religieus verbod daarop en stevig optreden van de politie leek toen de meeste demonstranten af te schrikken. Koning Abdullah verbiedt politieke partijen en een gekozen parlement is er niet. De demonstranten zien graag een constitutionele monarchie dan een absolute monarchie.

Jemen in ban van bloedbad
In Jemen heeft sinds het bloedbad van afgelopen vrijdag een vierde minister ontslag genomen. De minister van Mensenrechten, Huda al-Baan, in Jemen heeft haar functie neergelegd uit protest tegen het harde optreden van de regering tegen demonstranten. Ook Jemens VN-ambassadeur heeft zijn ontslag ingediend.

Vandaag zijn volgens AP enorme menigten op de been bij begrafenissen van de tientallen slachtoffers die toen vielen. Demonstranten willen dat president Ali Abdullah Saleh aftreedt. Jemens meest invloedrijke stam Hashed, waarvan Saleh ook deel uitmaakt, heeft de president gevraagd gehoor te geven aan de wens van het volk en vredig af te treden.