Onrustig Tripoli gaat tweede nacht in sinds start ‘Odyssey Dawn’

Smoke rises after an air strike by coalition forces in Tripoli March 20, 2011. Western forces pounded Libya's air defences and patrolled its skies on Sunday, but their day-old intervention hit a serious diplomatic setback as the Arab League chief condemned the "bombardment of civilians". REUTERS/Ahmed Jadallah (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Smoke rises after an air strike by coalition forces in Tripoli March 20, 2011. Western forces pounded Libya's air defences and patrolled its skies on Sunday, but their day-old intervention hit a serious diplomatic setback as the Arab League chief condemned the "bombardment of civilians". REUTERS/Ahmed Jadallah (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Rook boven Tripoli na een luchtaanval van gevechtsvliegtuigen die deeluitmaken van de missie 'Odyssey Dawn'. (Foto Reuters / Ahmed Jadallah)

Tripoli is na een onrustige avond zijn tweede nacht ingegaan sinds een coalitie onder leiding van Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS begonnen is met de operatie Odyssey Dawn. In de hoofdstad waren rond acht uur ‘s avonds luide explosies te horen, zo melden verschillende bronnen.

In de omgeving van een militair hoofdkwartier van de Libische leider Moammar Gaddafi zou een zware explosie te horen zijn geweest. Ook zijn er lange salvo’s van luchtafweergeschut gehoord en gezien.

Een rookpluim boven het gebied Bab-al-Aziziya in Tripoli, waar Gaddafi’s militaire basis is, komt volgens de BBC-verslaggever in de Libische hoofdstad mogelijk van luchtafweergeschut dat doelwit is geworden van raketaanvallen door westerse gevechtsvliegtuigen.

Onrust blijft ondanks staakt-het-vuren
Ook in Benghazi in het oosten van Libië waren ondanks een staakt-het-vuren dat vanavond werd afgekondigd nog schoten en explosies te horen, tot in het centrum van het bolwerk van de opstandelingen. In Misrata, de enige stad in het westen van Libië die nog in handen was van opstandelingen, zijn vandaag tanks van Gaddafi’s troepen opgerukt tot het centrum. Volgens woordvoerders van de oppositionele beweging zijn daarbij veel slachtoffers gevallen, maar dat is niet te verifiëren.

Het Pentagon heeft zich bij monde van Defensieminister Robert Gates en vice-admiraal van de marine William Gortney uitgesproken tegen aanvallen op Gaddafi zelf.

‘Geen berichten over burgerdoden’
Het aantal slachtoffers onder Libische militairen schat vice-admiraal Gortney op “tientallen”. Hij heeft geen berichten over burgerdoden. Hij zei in een persconferentie dat er inmiddels 124 Tomahawk-raketten zijn gebruikt om militaire doelwitten uit te schakelen. Hij noemt de bombardementen “zeer effectief”. Er zijn “geen vliegbewegingen” meer van toestellen van de luchtmacht van Gaddafi, maar “we sluiten niet uit dat meer aanvallen nodig zijn”.

Minister Gates verwacht de bevelvoering over de missie in Libië “binnen enkele dagen” over te kunnen dragen aan een coalitie geleid door hetzij de Fransen en de Britten hetzij de NAVO. Eerder vandaag werd duidelijk dat er binnen de NAVO nog geen overeenstemming is.

Mogelijke Nederlandse bijdrage: mijnenjager
Nederland houdt de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem beschikbaar voor het militair optreden tegen Libië. Het schip is al in de Middellandse Zee.