No-flyzone boven Libië nu volledig in werking - Rusland wil dat geweld stopt

Een Tornado GR4 van de Britse RAF klaargemaakt voor actie boven Libië. Foto AFP / Lisa Conway

De stafchef van het Amerikaanse leger meldt dat de no-flyzone nu volledig gehandhaafd wordt en dat de opmars van Gaddafi’s troepen bij Benghazi gestuit is. Het Franse leger laat weten dat de aanvallen vandaag doorgaan. Zodra duidelijk is in hoeverre het Libische afweergeschut beschadigd is, zullen nieuwe acties volgen.

Zonder afweergeschut kunnen Franse, Britse en Amerikaanse vliegtuigen ongehinderd boven Libië vliegen en burgers beter beschermen. Eerder vandaag zegde de Deense minister van Defensie vier gevechtsvliegtuigen toe. Deze zijn inmiddels aangekomen op één van de bases in de Middellandse Zee.

Eerder vandaag gooiden drie Amerikaanse B-2-bommenwerpers veertig bommen op een belangrijk vliegveld. Dat zou betekenen dat Gaddafi’s luchtmacht hevig getroffen is.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei vanochtend op de Britse televisie over de militaire acties van de geallieerde troepen: “Al onze acties zijn legaal volgens het internationaal recht. We vallen alleen militaire doelen aan.”

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft Gaddafi opgeroepen op te stappen “om verder bloedvergieten te voorkomen”. Rusland, China en India keuren de aanvallen op Libië af. Tijdens de stemming voor de VN-resolutie onthielden zij zich.

Update (14:17): Rusland roept de Britten, Fransen en Amerikanen te stoppen “met willekeurig gebruik van geweld”. Ze mogen zich “alleen richten op militaire doelen”.
Update (14:33): De hoogste Amerikaanse militair Michael Mullen zei op CNN dat het Amerikaanse leger morgen de troepen van Gaddafi bij Benghazi wil isoleren, door bevoorrading vanuit Tripoli onmogelijk te maken.
Update (15:06): De baas van de Arabische Liga, Amr Moussa, keurt de bombardementen op Gaddafi’s troepen af, want ze “wijken af van het doel om een no-flyzone in te stellen”.  Tijdens de top in Parijs gisteren schaarde hij zich nog achter de Fransen, Britten en Amerikanen.

Lees over de laatste ontwikkelingen op ons liveblog