Niet-westerse landen kritiseren geweld ‘Odyssey Dawn’

A Libyan rebel celebrates on a tank belonging to the forces of Moammar Gadhafi in the outskirts of Benghazi, eastern Libya, Sunday, March 20, 2011. The tanks were destroyed earlier by NATO planes. (AP Photo/Anja Niedringhaus)
A Libyan rebel celebrates on a tank belonging to the forces of Moammar Gadhafi in the outskirts of Benghazi, eastern Libya, Sunday, March 20, 2011. The tanks were destroyed earlier by NATO planes. (AP Photo/Anja Niedringhaus) Een opstandeling is op de loop geklommen van een kapotgeschoten tank van Gaddafi’s troepen. (Foto AP / Anja Niedringhaus)

De leidende landen van operatie ‘Odyssey Dawn’ zijn door een aantal niet-westerse landen opgeroepen om het geweld te beperken. Landen van de Arabische Liga alsmede Rusland, China en India protesteren tegen het geweld gebruikt door gevechtsvliegtuigen in Libië.

Volgens het Libische ministerie van Volksgezondheid is het dodental na het eerste etmaal van operatie ‘Odyssey Dawn’ naar 64 opgelopen, maar dit is niet te verifiëren. Er komen berichten binnen van zware gevechten in oppositiestad Misurata, waar Gaddafi’s tanks tot aan het centrum zouden zijn doorgedrongen en volgens woordvoerders van de opstandelingen op burgers schieten.

In Benghazi, het bolwerk van de opstandelingen, zijn voertuigen van de troepen van Gaddafi bestookt met raketten, zoals in onderstaande video te zien is.

Volgens de leidende landen Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS valt het gebruikte geweld binnen de kaders van de VN-resolutie. Het Amerikaans leger heeft 20 van 22 doelwitten geraakt met raketten, zei een woordvoerder van Defensie vanmiddag. De aangerichte schade is van “verschillende gradaties”.

Franse gevechtsvliegtuigen hebben geen tegenstand ondervonden bij het handhaven van de no-flyzone, aldus een woordvoerder van het Franse Defensieministerie. Vijftien Franse jets vlogen vanmiddag over delen van Libië maar die hoefden niet te vuren.

Een anonieme Libische militaire functionaris bevestigt dat de Al-Watyah basis, 170 kilometer ten zuidwesten van Tripoli, bestookt is met westerse raketten en dat er “enige schade” is aangericht aan het luchtafweergeschut

Stafchef Mullen: no-flyzone gehandhaafd
De stafchef van het Amerikaanse leger Mike Mullen zei vanmiddag dat de no-fly zone nu volledig gehandhaafd wordt en dat de opmars van Gaddafi’s troepen bij Benghazi gestuit is. Mullen benadrukte dat de doelen van de militaire missie bereikt zouden kunnen worden zonder dat Gaddafi verdreven wordt. “Dat is zeker een mogelijke afloop.”

Tot dusver is Qatar het enige Arabische land dat militair meedoet aan de operatie, maar Mullen zegt dat er meer zijn die dat willen. “Ik zou graag zien dat zij zich publiekelijk committeren aan de missie,” zei admiraal Mullen in een interview met NBC. Mullen zegt dat Qatar zijn gevechtsvliegtuigen in positie heeft gebracht. Dat werd bevestigd door de Franse ministerie van Defensie.

Journalisten AFP vermist bij Tobruk
Een expeditie van twee AFP-journalisten en een fotograaf van Getty Images is vermist geraakt in de omgeving Tobruk in het uiterste oosten van Libië. Volgens het Franse persbureau is er sinds vrijdag geen contact meer met de drie.

Lees over de laatste ontwikkelingen op ons liveblog