Nederlandse havens gewaarschuwd voor containers uit Japan

Werknemers in Nederlandse havens moeten oppassen voor stralingsgevaar bij containers en schepen die vanuit Japan komen. Als veel besmette containers bij elkaar staan kan een schadelijke hoeveelheid straling ontstaan. Daarvoor waarschuwen FNV Bondgenoten en de Stichting Veilige Haven.

Op vliegvelden wordt alle lading al op radioactiviteit gecontroleerd. Rotterdam heeft ook al jaren detectiepoorten om nucleaire straling te meten. De Stichting Veilige Haven wijst er echter op dat niet alleen containers, maar ook schepen, sjorstangen en andere zaken besmet kunnen zijn.

“Als je niet ergens aan hoeft te komen, blijf dan overal van af”, adviseert de stichting. “Ga er niet vanuit dat en lange zeereis wel gezorgd heeft voor het afspoelen of afwaaien van gevaarlijke radioactiviteit.” In Taiwan is al radioactiviteit gemeten op bonen die geïmporteerd werden uit Japan.