Na negen dagen nog overlevenden gevonden onder Japans puin

Een 80-jarige vrouw en haar 16-jarige kleinzoon zijn vandaag nog levend onder het puin vandaan gehaald in de Japanse stad Ishinomaki. Met yoghurt hield het duo zichzelf sinds de aardbeving en tsunami negen dagen lang in leven.

In het prefectuur MIyagi in het noorden van Japan meldt de politie dat de twee zwak maar bij bewustzijn waren. Volgens berichten zaten de vrouw en de jongen vast in hun keuken en hadden ze yoghurt en ander voedsel uit de koelkast om in leven te blijven.

Uiteindelijk wist de jongen zich naar het dak van het huis te werken, alwaar hij de aandacht van een reddingshelikopter trok. De jongen, Jin Abe, zou een verlaagde lichaamstemperatuur en geen gevoel in zijn linkeronderbeen hebben. De vrouw zou verzwakt maar in leven zijn,aldus artsen. Persbureau Kyodo bestempelt de vondst als een “mirakelse redding”.

De situatie rondom de kerncentrale in Fukushima lijkt ondertussen stabiel en zelfs licht verbeterd. De overheid zei eerder vanochtend dat het te laat heeft gereageerd op het stralingsgevaar bij de beschadigde reactoren.