Merkel houdt Duitse kiezer vast bij verkiezingen in deelstaat

Een man kijkt naar resultaten van de deelstaatverkiezingen in Saksen-Anhalt vandaag. Reuters / Fabian Bimmer

Bondskanselier Angela Merkel en haar Christen-Democratische Unie hebben de kiezer vast weten te houden bij deelstaatverkiezingen in Saksen-Anhalt, zo blijkt uit de eerste voorspellingen vanavond. Het resultaat komt na twee opmerkelijke stappen van Merkel: geen deelname aan de militaire acties in Libië en herziening van het kernenergiebeleid na de kernramp in Japan.

Ook de Groenen, fel tegen kernenergie, deden het goed en keerden na dertien jaar afwezigheid terug in het deelstaatparlement. Volgende week zondag wacht een grotere uitdaging met de verkiezingen in de veel grotere deelstaat Baden-Württemberg.

De CDU behield een derde van de stemmen in Saksen-Anhalt, aldus de zender ARD. Dat is een klein verlies, maar stukken beter dan het resultaat in Hamburg vorige maand toen de CDU 20 procentpunt verloor ten opzichte van de vorige verkiezingen. De CDU kan nu de coalitie met de SPD voortzetten in Saksen-Anhalt. Zo blijven de voormalige Oost-Duitse communisten, Die Linke, en de Groenen buiten de regering.

De Duitsers staan in meerderheid achter het besluit van Merkel om in Libië niet mee te doen, zei correspondent Joost van der Vaart van NRC Handelsblad eerder op deze site. Duitsland doet al mee in Afghanistan “en dat is genoeg”, zegt Van der Vaart. “Het is een impopulaire missie onder het volk en in de Bondsdag. Meer kan en wil Duitsland niet aan. Het kijkt wel uit voor het bij een militair conflict betrokken raakt waarvan, zoals Merkel beargumenteerde, de uitkomst ongewis is.”