Libië kondigt opnieuw staakt-het-vuren af - explosies en geweervuur in Tripoli

Het Libische leger heeft een nieuw staakt-het-vuren afgekondigd, dat door een woordvoerder van het Pentagon in twijfel wordt getrokken. Volgens het Libische ministerie van Volksgezondheid is het dodental na het eerste etmaal van operatie ‘Odyssey Dawn’ naar 64 opgelopen. In Benghazi zijn inwoners strijdvaardig, zo noteert onze correspondent ter plaatse. In Tripoli zijn vanavond verschillende salvo’s te horen geweest van luchtafweergeschut, maar ook geweervuur en explosies. Nrc.nl doet live verslag.

Einde liveblog voor vandaag Dank voor uw belangstelling, morgen doet nrc.nl weer van minuut tot minuut verslag van operatie ‘Odyssey Dawn’.

Update (23:30) Resumerend: Tripoli is na een onrustige avond zijn tweede nacht ingegaan sinds een coalitie onder leiding van Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS begonnen is met de operatie Odyssey Dawn. In de hoofdstad waren rond acht uur ‘s avonds luide explosies te horen, zo melden verschillende bronnen. Meer in het nieuwsbericht Onrustig Tripoli gaat tweede nacht in sinds start ‘Odyssey Dawn’.

Update (22:58) Gates verwacht de bevelvoering over de missie in Libië “binnen enkele dagen” over te kunnen dragen aan een coalitie geleid door hetzij de Fransen en de Britten hetzij de NAVO. Eerder vandaag werd duidelijk dat er binnen de NAVO nog geen overeenstemming is. (AP)

Update (22:44) De opdeling van Libië zou een recept zijn voor voortdurende instabiliteit, aldus Defensieminister Gates. (Reuters)

Update (22:41) De steun voor militaire interventie bij de staf van Obama was “unaniem”, zegt Gates. “Ongeacht de uitgangspunten van eenieder voorafgaand aan de discussie, was er unanieme steun voor de benadering waartoe de president uiteindelijk besloot.” (Reuters)

Update (22:36) De Amerikaanse Defensieminister Robert Gates zegt dat de Libiërs zelf hun politieke proces vorm moeten geven en dat verdere steun aan de opstandelingen “nog valt te bezien”. (Reuters)

Update (22:33) De rookpluim boven het gebied Bab-al-Aziziya in Tripoli, waar Gaddafi’s militaire basis is, komt volgens de BBC-verslaggever in de Libische hoofdstad mogelijk van luchtafweergeschut dat doelwit is geworden van raketaanvallen door Westerse gevechtsvliegtuigen. Vice-admiraal van de Amerikaanse marine William Gortney zei eerder vanavond al dat Gaddafi zelf geen doelwit is.

Update (22:24) Uit een reportage van Reuters-journalist Maria Golovnina:

On the surface, the mood has turned noticeably hostile towards Westerners in Tripoli as allied bombers and cruise missiles pounded targets across Libya. Movements by journalists have become increasingly restricted by the government. A mob stormed into a hotel housing foreign journalists in Tripoli on Sunday. “Libya is a free country, media get out,” they shouted. One of them was armed with an AK-47 rifle.

Update (21:59) Een woordvoerder van de opstandelingen zegt tegen Al Jazeera dat het dodental aan de zijde van de anti-Gaddafi-strijders op 8.000 ligt sinds het begin van de protesten in Libië. Dit is niet te verifiëren door onafhankelijke bronnen.

Update (21:42) Ook in Benghazi blijft het onrustig. In het centrum van de stad, een bolwerk van de opstandelingen, zijn enkele explosies en geweervuur gehoord. (Reuters)

Update (21:21) Verslaggever van De Pers Arnold Karskens bevestigt onrust in Tripoli.

Twitter avatar arnoldkarskens arnold karskens Libische Defensie herbevestigde staakt-het-vuren om 21.00 uur, maar ik schud op mijn stoel van het geknal.

Update (21:19) Opnieuw salvo’s te horen van luchtafweergeschut in Tripoli, gevolgd door een luide explosie, aldus een getuige tegen persbureau Reuters. Inmiddels ook rook te zien in de buurt van de residentie van Gaddafi. (AFP)

Update (21:14) Het aantal slachtoffers onder Libische militairen schat vice-admiraal Gortney op “tientallen”. Hij heeft geen berichten over burgerdoden.

Update (21:12) Op een vraag waarom grondeenheden ook doelwit zijn, zegt de vice-admiraal dat “als [Gaddafi's] troepen zich richting de oppositie bewegen, dan zullen wij ze aanvallen.” Hij heeft grote twijfels over het staakt-het-vuren dat zojuist is afgekondigd door het Libische leger.

Update (21:08) Vice-admiraal van de Amerikaanse marine William Gortney zegt in een persconferentie dat er inmiddels 124 Tomahawk-raketten zijn gebruikt om militaire doelwitten uit te schakelen. Hij noemt de bombardementen “zeer effectief”. Er zijn “geen vliegbewegingen” meer van toestellen van de luchtmacht van Gaddafi, maar “we sluiten niet uit dat meer aanvallen nodig zijn.”

Update (21:03) Een militair van het leger dat loyaal is aan Gaddafi op het Groene Plein in Tripoli.

Foto Reuters / Zohra BensemraFoto Reuters / Zohra Bensemra

Update (20:54) Het Amerikaanse ministerie van Defensie komt zometeen (21.00 uur Nederlands tijd) met een verklaring. Volg de persconferentie hier live.

Update (20:54) VN-chef Ban Ki-moon zegt in een persconferentie dat hij hoopt dat het staakt-het-vuren dat vanavond is afgekondigd door het Libische leger dit keer wel wordt geëerbiedigd door de troepen van Gaddafi. (AFP)

Update (20:41) De NOS meldt:

Twitter avatar Peettv Peter ter Velde De Nederlandse mijnenjager Hr.Ms.Haarlem is in de Middellandse zee aangekomen. Gaat mogelijk deel uitmaken van NAVO vloot rond Libië

Update (20:34) Beelden (NOS) van het luchtafweergeschut dat ruim een uur geleden boven Tripoli te horen was.

Update (20:14) Een eerder staakt-het-vuren werd binnen enkele uren geschonden door Gaddafi’s troepen, maar sindsdien zijn er zware verliezen toegebracht aan het militaire apparaat van de Libische leider.

Update (20:13) Woordvoerder roept op tot staakt-het-vuren om “te bidden voor de zielen van alle slachtoffers, en samen te komen als één familie en de crisis in Libië op te lossen op democratische wijze.” Lees hier het nieuwsbericht.

Update (19:56) NIEUW STAAKT-HET-VUREN AFGEKONDIGD DOOR LIBISCHE REGERING, zou in moeten gaan om 20.00 uur Nederlandse tijd. (Reuters, AFP)

Udate (19:50) Meer bewegend beeld van verwrongen staal in Benghazi, van CNN.

Update (19:37) De salvo’s van luchtafweergeschut die gehoord zijn in Tripoli komen van nabij de residentie van Moammar Gaddafi. (Al Jazeera).

Update (19:36) Franse vliegtuigen zoals onderstaande Rafale-straaljager zijn weer uitgevlogen boven Libië. Tot vroeg in de avond is geen tegenstand ondervonden, maar boven Tripoli is inmiddels zwaar luchtafweergeschut gehoord.

Foto AP / Sebastien DupontFoto AP / Sebastien Dupont

Update (19:18) Zwaar luchtafweergeschut gehoord boven het centrum van Tripoli. (Reuters)

Update (19:17) Libië niet met name genoemd in toespraak Obama in Rio de Janeiro. De president ging slechts in op de verrijzenis van democratie uit een dictatuur “zoals in Brazilië”. Dat terwijl de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden John Boehner zojuist de president opriep om uitleg te geven over de rol van van de VS bij de missie in Libië. (Reuters)

Update (19:12) Correspondent Gert van Langendonck sprak met de opstandelingen in Benghazi, die strijdvaardig zijn:

“Wij zijn Frankrijk en de andere landen heel dankbaar,” zegt Saif Mohammed, een 50-jarige kapitein op de lange vaart, bij het mortuarium van het voornaamste ziekenhuis van Benghazi. “Met de hulp van het Westen zullen wij de troepen van Ghaddafi terugdrijven naar Sirte en helemaal tot in Tripoli.”

“We kunnen de overwinning al ruiken,” valt de 30-jarige ingenieur Ali Fadi hem bij. “En Gaddafi moet niet rekenen op een exit zoals Ben Ali in Tunesië of Mubarak in Egypte; hij zal in Libië sterven.”

Update (19:06) Onze correspondent Gert van Langendonck schrijft vanuit Benghazi:

Het kerkhof van Hawari in het zuiden van Benghazi is bijna vol. Sinds het begin van de opstand tegen Moammar Ghaddafi op 17 februari zijn er al twee lange rijen bijgegraven en het hoogste nummer op de nieuwe, voorlopige grafstenen bedroeg zondagochtend nog 371. Straks zijn er dat 391, wanneer de graven voor twintig slachtoffers van de gevechten van gisteren, toen de troepen van Gaddafi hun aanval tegen het rebellenbolwerk Benghazi inzetten, zijn dichtgegooid.

Update (18:57) President Obama spreekt in Rio de Janeiro over mensenrechten. Volg de toespraak hier live. Onduidelijk is of hij ingaat op de situatie in Libië. Vooralsnog maakt hij grapjes over voetbal, en benadrukt hij de overeenkomsten tussen Brazilië en de VS.

Update (18:44) Het Italiaanse vrachtschip dat werd vastgehouden door de Libische autoriteitein heeft de haven in Tripoli kunnen verlaten, met bemanning. (ANSA)

Update (18:14) Een anonieme Amerikaanse hoge militair zegt dat hij “volledig” verwacht dat er nieuwe aanvallen zullen plaatsvinden op doelen in Libië. (Reuters)

Update (18:14) Franse gevechtsvliegtuigen hebben geen tegenstand ondervonden bij het handhaven van de no-flyzone, aldus een woordvoerder van het Franse Defensieministerie. Vijftien Franse jets vlogen vanmiddag over delen van Libië maar die hoefden niet te vuren. (AFP)

Update (17:42) Fragment uit het interview dat NBC’s Meet the Press had met admiraal Mike Mullen. Met dank aan de NOS.

Update (17:38) Een opstandeling is op de loop geklommen van een kapotgeschoten tank van Gaddafi’s troepen.

Foto AP / Anja NiedringhausFoto AP / Anja Niedringhaus

Update (17:32) President Obama houdt over ruim een uur een toespraak tijdens zijn bezoek aan Brazilië. (NBC)

Update (17:09) “Journalisten zijn naar een massale dodenherdenking gebracht, maar verzoeken aan Libische autoriteiten om doelwitten van Westerse luchtaanvallen en ziekenhuizen te bezoeken worden afgewezen,” zegt een verslaggever van Al Jazeera vanuit Tripoli. Dodental als gevolg van operatie Odyssey Dawn volgens Libische ministerie van Volksgezondheid nu op 64, maar dat is niet te verifiëren. (Al Jazeera)

Update (17:00) Twitteraars trekken de vergelijking met de Irak-invasie, toevallig op dezelfde datum begonnen.

Update (16:52) Naast reeds genoemde AFP-journalisten Dave Clark en Roberto Schmidt ook een fotograaf uit Miami van Getty Images vermist in omgeving Tobruk. Deze Joe Raedle maakte onderdeel uit van dezelfde expeditie. (AFP)

Update (16:38) Een anonieme Libische militaire functionaris bevestigt dat de Al-Watyah basis (170 km. ten zuidwesten van Tripoli) bestookt is met westerse raketten en dat er “enige schade” is aangericht aan het luchtafweergeschut. (Reuters)

Update (16:33) Admiraal Mike Mullen benadrukt dat de doelen van de militaire missie bereikt zouden kunnen worden zonder dat Gaddafi verdreven wordt. “Dat is zeker een mogelijke afloop.” (NBC)

Update (16:30) Bewegend beeld van de vernietiging in Benghazi in reportage Al Jazeera.

Update (16:03) De Britse minister van Defensie Liam Fox bezigt woorden van gelijke strekking. Hij hoopt dat de “enkele” Arabische landen die steun hebben toegezegd uiterlijk morgenavond materieel aanleveren. (BBC)

Update (15:52) De Amerikaanse stafchef Mike Mullen zegt dat Qatar zijn gevechtsvliegtuigen in positie heeft gebracht. Tot dusver is Qatar het enige Arabische land dat militair meedoet aan de operatie, maar Mullen zegt dat er meer zijn die dat willen. “Ik zou graag zien dat zij zich publiekelijk committeren aan de missie,” zegt hij in een interview met NBC. (Reuters)

Update (15:49) Vreugde bij opstandelingen in Benghazi na een luchtaanval op legervoertuigen van troepen van Gaddafi.

Foto Reuters / Goran TomasevicFoto Reuters / Goran Tomasevic

Update (15:44) Amerikaans leger heeft 20 van 22 doelwitten geraakt met raketten, aldus woordvoerder van Defensie. Aangerichte schade is van “verschillende gradaties”. (Reuters)

Update (15:42) Woordvoerder van opstandelingen vanuit Misurata: “Hij [Gaddafi] hanteert de tactiek van de verschroeide aarde. Hij verwoest en verbrandt alles op zijn pad.” (Reuters)

Update (15:33) AFP-journalisten Dave Clark en Roberto Schmidt worden sinds vrijdag vermist in de regio rond Tobruk in het oosten van Libië.

Update (15:26) Zwaar bombardement in Misurata. Burgers vrezen dat Gaddafi de stad wil “verpletteren”. (Al Jazeera)

Update (15:15)

Twitter avatar robcrilly Rob Crilly AFP to put out statement on two missing journos shortly. Hope they are OK #libya

Update (15:12) Mortuarium in Benghazi:

Foto Reuters / Finbarr O’ReillyFoto Reuters / Finbarr O’Reilly

Update (15:10) Al Jazeera meldt dat oppositiestad Misurata gebombardeerd wordt door Gaddafi. Eerder kwamen er al berichten binnen dat vier tanks het stadscentrum waren ingereden en scherpschutters schoten ‘op alles wat beweegt’.

Update (15:02): Het Pentagon geeft zo een persconferentie. Volg deze hier of uiteraard in dit liveblog.

Update (14:56): Het lijkt wel of Amerika’s hoogste militair maar één taak heeft vandaag: de media inlichten. Zojuist liet hij aan CNN weten dat hij niet kan voorspellen hoe lang de militaire acties in Libië zullen voortduren. Hij noemt het ‘eindspel’ ‘zeer onzeker’ en sluit een ‘patstelling niet uit’.

Update (14:52) De Italianen stellen acht gevechtsvliegtuigen beschikbaar, aldus de minister van Defensie (AFP). Het is niet de eerste bijdrage: veel van de luchtaanvallen werden vanaf Italiaanse bases uitgevoerd.

Update (14:46): Saif al-Islam Gaddafi (zoon van) heeft op nieuwszender ABC verteld dat het regime in Tripoli ‘verrast’ was door de luchtaanvallen. Tegen de presentator zei hij: “Geloof me, op een dag besef je dat je een grote fout hebt gemaakt door de verkeerde mensen te steunen. Het is hetzelfde verhaal als de massavernietingswapens in Irak.”

Update (14:41): De baas van de Arabische Liga, Amr Moussa, keurt de bombardementen op Gaddafi’s troepen af, want ze ‘wijken af van het doel om een no-fly zone in te stellen’ Tijdens de top in Parijs gisteren schaarde hij zich nog achter de Fransen, Britten en Amerikanen. (AFP).

Update (14:35) Aanhangers van Gaddafi zijn met vier tanks het centrum van oppositiestad Misurata ingereden. Scherpschutters schoten twee inwoners dood. “Niemand durft naar buiten te komen”, belt een ooggetuige aan Reuters door. “Om de haven cirkelen boten zodat er geen humanitaire hulp kan worden geleverd.” Een woordvoerder van de opstandelingen, Abdelbasse, meldt dat er ‘ontelbaar veel doden’ zijn.

Update (14:28):

Twitter avatar SultanAlQassemi Sultan Al Qassemi Al Jazeera: Revolutionaries spokesman: 3 tanks have entered the central square in Misurata (Pop 550,000; 210 km/130miles east of Tripoli)

Update (14:23) Het vlaggenschip van de Franse vloot - vliegdekschip Charles de Gaulle - heeft koers gezet richting Libië vanuit de marinehaven Toulon. Het enorme schip wordt begeleid door een duikboot, tankschip en verschillende fregatten.

Foto Reuters / Jean-Paul PelissierFoto Reuters / Jean-Paul Pelissier

Update (14:15) Lees een nieuwsartikel van internetredacteur Jules Seegers met duiding van onze Duitsland-correspondent: Duitsland wil niets weten van isolement na afzien van Libië-missie

Update (14:13) De hoogste Amerikaanse militair Michael Mullen meldt dat ze morgen de bevoorrading van Gaddafi’s troepen bij Benghazi gaan bemoeilijken.

Update (14:01): Opstandeling kijkt naar brandende legertruck op de weg tussen Benghazi en Ajdabiyah:

Foto Reuters / Goran TomasevicFoto Reuters / Goran Tomasevic

Update (13:55) Rusland roept Britten, Amerikanen en Fransen op ‘te stoppen met willekeurig geweld’ in Libië. “Bombardeer alleen militaire voertuigen”.

Update (13:52): Correspondent van The Telegraph twittert:

Twitter avatar robcrilly Rob Crilly too many men swaggering around with guns in Benghazi today. Too many arguments. Don’t like the vibe #libya

Update (13:50): Resultaat van een Franse luchtaanval aan de westelijke kant van Benghazi:

Luchtaanval 35 kilometer ten westen van Benghazi. Foto AFP / Patrick BazLuchtaanval 35 kilometer ten westen van Benghazi. Foto AFP / Patrick Baz

Update (13:43): Een tank van Gaddafi wordt geraakt tijdens een luchtaanval tussen Benghazi en Ajdabiyah:

Een tank ontploft bij Benghazi. Foto Reuters / Goran Tomasevic Een tank ontploft bij Benghazi. Foto Reuters / Goran Tomasevic

Update (13:41): Volgens de Libische staatstelevisie (propaganda) komt Gaddafi zijn belofte van het bewapenen van Libiërs na. Eén miljoen inwoners krijgen wapens (SkyNews).

Update (13:38): De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle ontkent dat Duitsland in een internationaal isolement is geraakt omdat het niet deelneemt aan Operatie Odyssey Dawn. “Veel EU-landen begrijpen onze positie, of delen deze zelfs.” Toen een verslaggever vroeg welke landen dat waren, antwoordde Westerwelle: ‘Polen’.

Update (13:34): Een gezondheidsfunctionaris van de Libische overheid meldt dat het aantal slachtoffers van de Westerse bombardementen verhoogd is naar 64, omdat een aantal slachtoffers aan hun verwondingen bezweken is (Reuters).

Update (13:31): Rob Crilly is een correspondent van The Telegraph

Twitter avatar robcrilly Rob Crilly Gaddafi’s tanks lie pulverised in a field just outside Benghazi. Reckon I saw four, some still smoking #libya
Twitter avatar robcrilly Rob Crilly There were dozens more - some were APCs, pick-ups and even a transporter with a burning tank still loaded #benghazi

Update (13:31):

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk David Cameron to chair COBRA meeting on Libya conflict at 18:00

Update (13:28): De hoogste Amerikaanse militair Michael Mullen doet bij vrijwel elke nieuwszender opzienbarende uitspraken. Zijn laatste nieuwtje deelde hij met CNN: Gadaffi’s luchtmacht had al een paar dagen niet meer gevlogen. De oorlog werd dus voor het Westerse ingrijpen op de grond gevoerd.

Update (13:25 Reuters-fotograaf Goran Tomasevic legde een bombardement bij Benghazi vast:

Foto Reuters Foto Reuters

Update (13:22): Internetredacteur Jules Seegers heeft een fotoserie samengesteld van Benghazi na eerste nacht van operatie Odyssey Dawn

Update (13:19): Omstanders juichen bij een kapotgeschoten tank, aan de westkant van Benghazi.

Foto AFP / Patrick BazFoto AFP / Patrick Baz

Update (13:08):

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Sky Sources: Qatar and UAE provided aircraft to enforce no-fly zone over Libya

Update (13:03): Een woordvoerder van het Amerikaanse leger meldt dat er bij de ochtendgloren 19 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben deelgenomen aan aanvallen op militaire doelen in Libië. Drie B2 stealth bommenwerpers namen deel aan die aanvallen.

Een B2-bommenwerperEen B2-bommenwerper

Update (13:01): Volgens de hoogste Amerikaanse militair, admiraal Michael Mullen, is de opmars van Gaddafi’s troepen bij Benghazi gestopt. We publiceren zo een fotoserie waar het resultaat van de bombardementen op de troepen te zien is.

Update (12:54) Feature van Al Jazeera over welke wapens er in Operatie Odyssey Dawn worden gebruikt:

Update (12:50): Frankrijk heeft haar vlaggenschip - vliegdekschip Charles de Gaulle - naar de Middellandse zee gestuurd om zo meer vluchten te kunnen uitvoeren (Reuters).

De Charles de Gaulle De Charles de Gaulle

Update (12:47) Amerikaanse gevechtsvliegtuigen (AV-8B Harrier) hebben vanmorgen vroeg aanvallen uitgevoerd op grondtroepen en luchtafweergeschut, aldus het Pentagon in een verklaring.

Update (12:43):

Omstanders kijken naar de lijken van omgekomen Gaddafi-soldaten bij een belangrijke weg naar Benghazi. Foto Reuters / Finbarr O’ReillyOmstanders kijken naar de lijken van omgekomen Gaddafi-soldaten bij een belangrijke weg naar Benghazi. Foto Reuters / Finbarr O’Reilly

Update (12:36) Een panel van vijf leiders uit de Afrikaanse Unie roepen beide partijen in Libië op de vijandigheden zo snel mogelijk te staken. De presidenten van Zuid-Afrika, Mali, Mauritanië, Congo en Oeganda kwamen tot deze verklaring na een ontmoeting in de hoofdstad van Mauritanië op zaterdag. Ze begonnen niet over de Westerse aanvallen (Reuters).

Update (12:34):

Een man bedekt een omgekomen Gaddafi-aanhanger in de buurt van Benghazi. Foto Reuters / Finbarr O’ReillyEen man bedekt een omgekomen Gaddafi-aanhanger in de buurt van Benghazi. Foto Reuters / Finbarr O’Reilly

Update (12:30): Het Britse ministerie van Defensie sluit inzet van grondtroepen uit (SkyNews).

Update (12:28): Iran noemt de aanvallen op Libië ‘neokoloniale manier om olie te verkrijgen’ (BBC).

Update (12:24): Lees ons laatste nieuwsbericht: No-fly zone boven Libië nu volledig in werking

Update (12:13): Na ‘zorgwekkende berichten’ doet Paus Benedictus XVI ‘een dringende oproep aan politieke en militaire leiders’ dat ze ‘de veiligheid van Libische burgers garanderen’ (AFP).

Update (12:09) Een ooggetuige in Misurata heeft aan de BBC verteld dat tanks het centrum van de stad inrollen. Hij spreekt van een ‘slachting’, ‘aanvallen op burgerdoelen’, met als gevolg veertig gewonden en tenminste tien doden. De berichten kunnen nog niet bevestigd worden.

Update (12:06): De stafchef van het Amerikaanse leger meldt dat de no-fly zone nu volledig gehandhaafd wordt (NBC). De berichten over een bombardement op een belangrijk Libisch vliegveld zijn ook bevestigd.

Update (12:05): Het grootste ziekenhuis in Benghazi heeft 32 doden in het mortuarium liggen, onder wie huurlingen van Gaddafi. In totaal zouden er 94 doden gevallen zijn (AFP).

Update (12:00):: Amerikaanse vliegtuigen worden bevoorraad op de Italiaanse NAVO-basis Aviano.

Foto Reuters / Alessandro GarofaloFoto Reuters / Alessandro Garofalo

Update (11:58): De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft Gaddafi opgeroepen op te stappen ‘om verder bloedvergieten te voorkomen’ (Reuters).

Update (11:52): Het Franse leger laat weten dat de aanvallen vandaag doorgaan. Zodra duidelijk is in hoeverre het Libische afweergeschut beschadigd is, zullen nieuwe acties volgen. Zonder afweergeschut kunnen Franse, Britse en Amerikaanse vliegtuigen ongehinderd boven Libië vliegen en burgers beter beschermen.

Update (11:51):

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Ministry of Defrence says UK forces targeted Libya’s integrated air defence system mainly in the Tripoli area

Update (11:48): Zeer indrukwekkende reportage van The New Yorker’s Jon Lee Anderson over de afgelopen dagen in Benghazi. ,,He [een Gaddafi-strijder] had six bullet holes in him which he began to show me, painfully, until I asked him to stop.”

Update (11:46): Na Rusland en China heeft nu ook India de aanvallen op Libië afgekeurd. ,,Het maakt de situatie in dat land er alleen maar moeilijker op”, aldus een verklaring van het Indiase Ministerie van Buitenlandse Zaken. De drie landen onthielden zich tijdens de stemming voor de VN-resolutie.

Update (11:43): Vanmorgen zijn opvarenden van een Italiaans vrachtschip in de haven van Tripoli door Libische autoriteiten opgepakt. Het zou gaan om acht Italianen, twee Indiërs en een Oekraïner. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of de berichtgeving klopt.

Update (11:33) Drie B-2 Amerikaanse bommenwerpers hebben veertig bommen op een belangrijke vliegveld gegooid, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBS News. Dat zou betekenen dat Gaddafi’s luchtmacht hevig getroffen is. Een woordvoerder van het Pentagon ‘heeft geen informatie over een dergelijke aanval’ (AFP).

Update (11:26): Britse en Amerikaanse oorlogsstrategen bekijken nu satellietbeelden om te zien hoe het met Gaddafi’s luchtafweergeschut is gesteld. Ze kijken ook of Gaddafi’s troepen weer optrekken naar Benghazi en Misurata. Als dat het geval is, vallen ze meteen weer aan (BBC).

Eerder lieten Amerikaanse autoriteiten weten dat er al zeker twintig doelen zijn getroffen.

Update (11:21) De Arabische zender Al Arabiya (niet altijd betrouwbaar) meldt dat de laatste grote aanval van Gaddafi op Benghazi negentig doden heeft geëist. Een correspondent van Reuters telt in het mortuarium van Benghazi’s grootste ziekenhuis 24 doden.

Update (11:18)

Twitter avatar SultanAlQassemi Sultan Al Qassemi Al Arabiya: Medical sources: More than 90 people were killed during the Gaddafi forces attack on Benghazi. #Libya

Update (11:16) Zo brengt de Britse zondagstabloid News of the World van mediamagnaat Rupert Murdoch de aanvallen op Libië:

Blown to Brits. Beeld: News of the WorldBlown to Brits. Beeld: News of the World

Update (11:14): De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague net op de Britse televisie: “Al onze acties zijn legaal volgens het internationaal recht. We vallen alleen militaire doelen aan.”

Update (11:11): De BBC heeft in Tobruk een woordvoerder van de opstandelingen gesproken, Mustafa Gherian. Hij noemde Benghazi nu ‘redelijk veilig’. “Er zijn nog een paar pro-Gaddafi strijders actief, maar de meeste zijn inmiddels geëlimineerd.” De inzet van Westerse troepen tegen de ‘tiran’ is volgens hem zeer effectief.

Update (11:09): Bevoorrading van de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op de Italiaanse basis Aviano:

Foto AFP / Giuseppe CacaceFoto AFP / Giuseppe Cacace

Update (11:04): Eerder vandaag zegde de Deense minister van Defensie vier gevechtsvliegtuigen toe. Deze zijn inmiddels aangekomen op één van de bases in de Middellandse zee.

Update (11:01): Volgens experts creëerde Gaddafi met zijn speech een heel ander beeld van het conflict dan het daadwerkelijk is. Hij sprak van invasie en dat Amerika niets heeft geleerd van haar strijd in Somalië. De militaire acties van de geallieerde landen behelzen echter geen grondoperaties omdat de oppositie in Libië daar juist op tegen is. Analisten vragen zich af of Gaddafi niet juist geïnformeerd is over de actuele situatie of dat hij bewust een verdraaid beeld presenteert. (Meer over de speech)

Update (10:58) The Guardian heeft een overzichtelijke infographic gemaakt van de troepenverdeling van beide partijen. Klik op het fragment om deze te bekijken:

Infographic van The GuardianInfographic van The Guardian

Update (10:53): Lees ons nieuwsbericht over toespraak Gaddafi: Gaddafi: “Westerse troepen gebruiken terroristische middelen”. Dit beeld was er tijdens de toespraak te zien:

Beeld dat op de staatstelevisie te zien was tijdens de toespraak van GaddafiBeeld dat op de staatstelevisie te zien was tijdens de toespraak van Gaddafi

Update (10:44) Al Jazeera laat tijdens de toespraak van Gaddafi beelden zien van afweergeschut in Tripoli.

Update 10:28 Gaddafi spreekt op staatstelevisie: ,,Westerse troepen gebruiken terroristische middelen.” Hij dreigt met vergelding.

“We vechten voor onze Libische kinderen tegen de criminelen, tegen de vijanden.”
“In Europa zijn inwoners tégen de aanvallen. De Europese overheden zijn als Mussolini en Hitler.”

“Alle inwoners van Libië hebben wapens gekregen, ze zijn klaar om te vechten. Jullie zijn misschien wel machtig, maar jullie kunnen ons niet verslaan. Dit is geen tijd van legers, dit is de tijd van het volk.”

“Jullie hebben aan de wereld laten zien dat jullie barbaren zijn. Wij zijn een vredig volk. Wij hebben jullie niet aangevallen, er is geen rechtvaardiging voor deze oorlog. Jullie doel is de islam verslaan, maar deze wordt met deze aanval alleen maar machtiger. En de wereld kijkt toe.

“Europeanen: verzet je tegen je overheid. Dit is een nieuwe revolutie. Dit is de revolutie die ik heb voorspeld in mijn groene boek. De partij van de duivel zal verslagen worden. Wij zijn martelaars. De hele wereld krijgt dezelfde regeringsvorm als in Libië”

“Benghazi krijgt geen Amerikaanse vlag. Jullie mogen onze mensen daar niet aanvallen. Wij zijn slachtoffers. Dit is een gevecht tussen het Libische volk en een nieuwe vorm van kolonisatie. Jullie zullen sterven, wij winnen. De wereld kijkt toe, hand in hand met het Libische volk. Wij zijn niet bang en klaar voor een lange oorlog.”

Jullie zijn verslagen in Vietnam, in Somalië, in Irak. Jullie krijgen niets voor elkaar in Afghanistan. Bin Laden heeft jullie zwakke mannen verslagen, en nu keren jullie als verliezers terug. Hetzelfde gaat in Libië gebeuren. ”

“Dit is een heuglijk moment voor ons. Want wij kunnen nu vechten tegen de invasie.”

Update (10:26): Een Reuters-correspondent heeft veertien doden geteld op een strategische weg naar Benghazi. Ze lagen tussen platgebombardeerde militaire voertuigen van Gaddafi-aanhangers.

Update (10:25):

Twitter avatar SultanAlQassemi Sultan Al Qassemi Al Jazeera: Libyan State TV: Gaddafi will speak soon. #Libya

Update (10:18): De Britten, Fransen en Amerikanen vuurden vannacht meer dan 100 Tomohawk-raketten af. Reuters legt in een graphic uit hoe die raketten hun doel vinden (klik voor een grotere versie):

Klik voor een grotere versie. Beeld: ReutersKlik voor een grotere versie. Beeld: Reuters

Update (10:09): Het Britse leger geeft af en toe foto’s vrij van de bombardementen van gisteren. Zoals dit beeld van een Tornado die bewapend wordt:

Britse Tornado wordt op 19 maart bewapend voor een aanval op Libië. Foto AFPBritse Tornado wordt op 19 maart bewapend voor een aanval op Libië. Foto AFP

Update (10:07): De premier van Qatar, sjeik Hamad bin Jassem Al-Thani, heeft vandaag voor de camera van Al Jazeera zijn deelname aan de militaire operatie verdedigd. “Ons doel is het bloedvergieten een halt toe te roepen. Deze aanval is niet gericht op het Libische volk, maar op de huurlingen die hen afslachten.” Qatar is het enige Arabische land dat operatie Odyssey Dawn ondersteunt.

Update (10:02): Denemarken heeft vier gevechtsvliegtuigen klaar staan en wacht op instructies van de VS om aan te vallen (Reuters).

Update (09:52): Langs de belangrijkste weg naar Benghazi liggen tientallen kapotgeschoten militaire voertuigen van Gaddafi’s troepen. “De voertuigen zijn zwaar beschadigd, van één tank is de cabine er zelfs afgeschoten. Het personeel ligt er smeulend naast”, aldus een correspondent van Reuters.

Update (09:47): Inwoners van oppositiestad Misurata worden in het stadscentrum vanaf daken bestookt door scherpschutters van Gaddafi. Vanuit Benghazi komen soortgelijke berichten.

Update (09:41): Voor wie net inschakelt: afgelopen nacht hebben de Amerikanen, Britten en Fransen meer dan 100 raketten afgevuurd op Libië. De NOS heeft er een video over:

Update (09:38): Afgezien van de commotie rond het menselijk schild bij het fort van Gaddafi, gaat het dagelijks leven gewoon door in Tripoli. “We zijn het gewend. In 1986 zijn we ook al gebombardeerd door de Amerikanen”, vertelde een voorbijganger (BBC).

Update (09:31) Volgens een BBC-verslaggever vinden de leiders van de opstand dat de Westerse aanvallen laat op gang zijn gekomen, maar niet te laat. Want vóór de aanvallen liep Gaddafi over Benghazi heen, nu is de strijd in het voordeel van de opstandelingen.

Update (09:22) De buitenlandchef van de BBC twittert:

Twitter avatar WilliamsJon Jon Williams Forget airbases in Sicily or Cyprus, RAF Tornados flew from Marham, Norfolk to #Libya - longest range bombing mission since Falklands war.

Update (09:14): De NAVO staat op het punt te besluiten of haar leden wel of niet luchtaanvallen zullen uitvoeren op Libië. Verschillende diplomaten vertelden AP dat de beslissing vandaag bekend wordt. Sommige leden hebben al gezegd niet te willen deelnemen aan luchtaanvallen, omdat de NAVO al betrokken is bij de hevige strijd in Afghanistan.

Update (09:02): Om het fort van Gaddafi hebben honderden aanhangers een menselijk schild gevormd. Veel van hen hebben familie in Gaddafi’s leger. Daarnaast zijn inwoners van Tripoli bang om voor opstandeling aangezien te worden, waardoor ze overdreven veel enthousiasme tonen voor Gaddafi. (The New York Times).

Soldaten houden aanhangers van Gaddafi tegen bij zijn fort. De demonstranten willen een menselijk schild vormen. Foto Reuters / Zohra BensemraSoldaten houden aanhangers van Gaddafi tegen bij zijn fort. De demonstranten willen een menselijk schild vormen. Foto Reuters / Zohra Bensemra

Update (08:59) Volgens verslaggever Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep is het vannacht rustig geweest in oppositiestad Benghazi. Het wordt volgens hem lastig voor de troepen van Gaddafi om zich terug te trekken uit Benghazi: “Daarvoor moeten ze door een open woestijngebied, waar ze een gemakkelijk doelwit zijn voor de geallieerde vliegtuigen.” (NOS)

Update (08:58):

Twitter avatar OnlyOneLibya ProudLibyan I would just like 2 remind Libyan ppl, air-strikes will not remove #Gaddafi, we have 2 do that, #Libya has to rise! Tripoli 1st burden on u

Update (08:53): Een meerderheid van 55 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland mee moet doen met de bombardementen op Libië. Slechts zes procent van de Nederlanders is tegen het ingrijpen van de internationale gemeenschap in Libië. Dat blijkt uit een peiling van peil.nl.

Update (08:49): Al Jazeera heeft een reportage online gezet over de laatste aanval van Gaddafi op Benghazi. Burgers vertellen voor de camera dat het Westen eerder had moeten ingrijpen:

Update (08:45): De NOS heeft een reactie van Gaddafi online gezet. In de telefoonboodschap vaart hij uit tegen de ‘imperialistische kruisvaarders’:

Update (08:41): In dit filmpje - dat naar verluidt gisteren is opgenomen - is het resultaat van een straatgevecht in Benghazi te zien: dode Gaddafi-strijders.

Update (08:33): Groot-Brittanië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Canada gaan de tweede dag in van de grootste westerse interventie sinds die van Irak in 2003. Rusland en China - die zich onthielden tijdens de stemming voor de VN-resolutie - hebben de aanval afgekeurd. Nrc.nl doet live verslag. Lees een samenvatting van de afgelopen 24 uur hier.