Libische leger kondigt opnieuw staakt-het-vuren af

Libyan rebels celebrate with a pot of beans left behind by Moammar Gadhafi's forces when they retreated on the outskirts of Benghazi, eastern Libya, Sunday, March 20, 2011. The U.S. military said 112 Tomahawk cruise missiles were fired from American and British ships and submarines at more than 20 coastal targets to clear the way for air patrols to ground Libya's air force. (AP Photo/Anja Niedringhaus)
Libyan rebels celebrate with a pot of beans left behind by Moammar Gadhafi's forces when they retreated on the outskirts of Benghazi, eastern Libya, Sunday, March 20, 2011. The U.S. military said 112 Tomahawk cruise missiles were fired from American and British ships and submarines at more than 20 coastal targets to clear the way for air patrols to ground Libya's air force. (AP Photo/Anja Niedringhaus) Opstandelingen vieren de terugtrekking van Gaddafi's troepen uit de buitenwijken van Benghazi. (Foto AP / Anja Niedringhaus)

Het Libische leger heeft vanavond een nieuw staakt-het-vuren afgekondigd. Dat heeft een woordvoerder van het leger van Moammar Gaddafi zojuist bekendgemaakt.

Volgens de berichten zou de wapenstilstand om acht uur Nederlandse tijd in gegaan moeten zijn. Een eerder staakt-het-vuren, dat afgelopen vrijdag was afgekondigd, werd binnen enkele uren geschonden door Gaddafi’s troepen. Sindsdien zijn er zware verliezen toegebracht aan het militaire apparaat van de Libische leider door gevechtsvliegtuigen als onderdeel van de missie ‘Odyssey Dawn’.

Het Pentagon liet weten ‘zeer te twijfelen’ aan de het afgekondigde bestand, “zoals aan alles dat uit de mond van Gaddafi komt,” zo zei vice-admiraal van de Amerikaanse marine William Gortney. Ook de Britten zullen Gaddafi “afrekenen op zijn acties, niet op zijn woorden,” aldus een woordvoerder van premier David Cameron.

De woordvoerder van het Libische leger riep op tot het staakt-het-vuren om “te bidden voor de zielen van alle slachtoffers, en samen te komen als één familie en de crisis in Libië op te lossen op democratische wijze.” Gaddafi zelf zei eerder vandaag nog dat hij iedere loyale Libiër zou uitrusten met wapens om het land te verdedigen tegen Westerse strijdkrachten.

Vanavond vlogen Franse gevechtsvliegtuigen opnieuw door het luchtruim boven het land. Tot vroeg in de avond ondervonden de straaljagers geen tegenstand, maar boven Tripoli is inmiddels zwaar luchtafweergeschut gehoord.

Lees over de laatste ontwikkelingen op ons liveblog