’200 doden en gewonden na eerste nacht Odyssey Dawn’ • Verdediging Gaddafi ‘zwaar beschadigd’

Volgens de Libische staatstelevisie zijn na de eerste nacht van operatie Odyssey Dawn 48 doden en 150 gewonden gevallen. Vannacht hebben drie Britse gevechtsvliegtuigen raketten op Libië afgevuurd. Onder de slachtoffers zouden ook burgers zijn. Libië beweert dat ziekenhuizen en “niet-militaire zones” zijn aangevallen.

Materieel Gaddafi-troepen ‘vernietigd’
De Amerikaanse en Britse marine schoten gisteravond 112 raketten af richting afweergeschut langs de Libische kust, onder meer bij Tripoli en Misurata. De VS
claimen dat de verdediging van Moammar Gaddafi hierdoor “zwaar beschadigd” is.

Internationale persbureaus melden dat op “diverse plaatsen materieel van Gaddafi’s troepen vernietigd is”. Vliegtuigbommen en kruisraketten zouden hier debet aan zijn. In onder meer Tripoli was te horen hoe het Libische leger zich probeerde te verzetten. Het vuur van luchtafweergeschut was duidelijk te horen.

Kritiek Chávez en Morales
Libië heeft ondertussen een spoedzitting geëist van de VN-Veiligheidsraad. Die moet volgens Gaddafi de militaire aanvallen op het land onderzoeken. Libië staakt ook de hulp aan de EU als het aankomt op het bestrijden van illegale immigratie.

Waar oude vrienden als Nicolas Sarkozy en Silvio Berlusconi hem hebben laten vallen, weet Gaddafi zich nog gesteund door Hugo Chávez en Evo Morales. De Venozolaanse en Boliviaanse presidenten veroordelen de aanval van de VS, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië. Het westen zou alleen maar uit zijn op Libië’s olie.

Rusland roept op tot staakt-het-vuren
Rusland wil zo snel mogelijk een eind aan de gevechten in Libië. In een reactie op de geallieerde aanval roept het land op tot een einde aan de gewelddadigheden van alle partijen. De VN-resolutie hiertoe zou te haastig aangenomen zijn.

Rusland onthield zich donderdag net als Duitsland, China, India en Brazilië van stemming bij het aannemen van de resolutie die onder meer voorziet in een no-fly zone boven Libië.