Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Japan: te laat gereageerd op straling - ruim 20.000 doden en vermisten door natuurramp

Een Japanse veiligheidsexpert vindt dat de overheid eerder jodiumpillen had moeten verspreiden nadat in Fukushima radioactiviteit vrijkwam. De overheid waarschuwde gisteren dat gevaarlijke hoeveelheden radioactiviteit in voedsel zijn gevonden. Uit melk- en spinaziemonsters bleek dat de wettelijke norm tot 120 kilometer afstand van de kerncentrale wordt overschreden.

Drie dagen later
De veiligheidsexpert Kazuma Yokota, in dienst van de overheid, zei dat de overheid zich door het ongeluk heeft laten verrassen. Ook zouden de autoriteiten zich te laat hebben gerealiseerd hoe belangrijk het is jodiumpillen te geven aan iedereen in een straal van 20 kilometer rond de reactoren. Binnen die straal werden in eerste instantie mensen geëvacueerd, later werd dat 30 kilometer. De VS houden 80 kilometer aan als veiligheidszone.

Door de pillen neemt de kans op schildklierkanker door radioactieve straling aanzienlijk af. Volgens Yokota was de explosie van reactor 3 vorige week zondag genoeg aanleiding om de pillen te verspreiden. Dat besluit werd echter pas drie dagen later genomen.

‘Niet zien aankomen’
“We hadden een ramp van deze proporties niet zien aankomen. We hadden niet geoefend op iets dat zo erg is. We moeten toegeven dat we niet volledig voorbereid waren”, aldus Yokota.

De aardbeving met een kracht van 9,0 en de daarop volgende tsunami hebben inmiddels meer dan officieel 8.133 levens geëist. 12.272 mensen worden nu vermist en meer dan 452.000 mensen overleven in noodopvanglocaties.