Grondwetswijziging Egypte lijkt steun te krijgen van bevolking

Gisteren begon gelijk het tellen van de stemmen van het referendum in Egypte. Foto Reuters

Egyptenaren lijken gisteren in te hebben gestemd met verandering van de grondwet zodat vrije verkiezingen mogelijk worden en het aantal ambtstermijnen van een president wordt beperkt. Tussen de 60 en 70 procent van de kiezers heeft voor gestemd, bericht Reuters op basis van een bron binnen de juridische macht. Eerder berichtte de staatstelevisie al dat de eerste resultaten uit vijf van de 29 gouvernementen allemaal positief waren. Later vanavond wordt de einduitslag verwacht.

Goedkeuring van de amendementen moet leiden tot parlements- en presidentsverkiezingen, waarna het leger de macht weer over zou kunnen dragen aan een burgerregering. Het leger zou de parlementsverkiezingen in september willen laten plaats hebben en presidentsverkiezingen daarna.

Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei heeft eerder de bevolking opgeroepen om tegen de grondwetwijzingen te stemmen omdat de nieuwe politieke partijen na jaren van onderdrukking meer tijd moeten krijgen om zich voor te bereiden op toekomstige verkiezingen. De hervormingen werden echter gesteund door zowel de goed georganiseerde Moslim Broederschap als de restanten van de partij van de afgetreden president Hosni Mubarak, de Nationaal Democratische Partij.

Langdurige demonstraties maakten vorige maand via het wegjagen van Mubarak een einde aan decennia van dictatoriaal bestuur.