Gaddafi: Westerse troepen gebruiken terroristische middelen

Beeld dat op de staatstelevisie te zien was tijdens de toespraak van Gaddafi.

Gaddafi heeft zojuist een telefonische toespraak gegeven op de staatstelevisie. Hij noemde de Westerse aanvallen “terroristisch” en dreigde met vergelding. Volgens de dictator zijn wapendepots door het hele land geopend zodat het “Libische volk” kan vechten tegen “de partij van de duivel”. “Kom maar aan land. Wij zullen winnen, en de wereld kijkt toe.” Volg hier ons liveblog.

Moammar Gaddafi sprak vanochtend op de Libische staatstelevisie. Er was geen beeld, maar de stem van de leider was te horen. Hij klonk strijdlustig en zei dat de geallieerde strijdmacht niets te zoeken heeft in zijn land. “Terroristische daden zijn tegen ons gepleegd.”

“Libië bereidt zich voor op een lange oorlog. We zullen ons land niet verlaten, we zullen het bevrijden. Het is onontkoombaar dat Libië de strijders van het westen zal verslaan. Libië’s regeringstroepen op de grond zullen overwinnen.” Gaddafi noemde de luchtaanvallen van de geallieerde landen “terroristisch”.

Volgens experts creëerde Gaddafi met zijn speech een heel ander beeld van het conflict dan het daadwerkelijk is. Hij sprak van invasie en dat Amerika niets heeft geleerd van haar strijd in Somalië. De militaire acties van de geallieerde landen behelzen echter geen operaties op de grond omdat de oppositie in Libië daar juist op tegen is. Analisten vragen zich af of Gaddafi niet juist geïnformeerd is over de actuele situatie of dat hij bewust een verdraaid beeld presenteert.

Enkele fragmenten uit de toespraak, die ongeveer twintig minuten duurde:

“We vechten voor onze Libische kinderen tegen de criminelen, tegen de vijanden.”
“In Europa zijn inwoners tégen de aanvallen. De Europese overheden zijn als Mussolini en Hitler.”

“Alle inwoners van Libië hebben wapens gekregen, ze zijn klaar om te vechten. Jullie zijn misschien wel machtig, maar jullie kunnen ons niet verslaan. Dit is geen tijd van legers, dit is de tijd van het volk.”

“Jullie hebben aan de wereld laten zien dat jullie barbaren zijn. Wij zijn een vredig volk. Wij hebben jullie niet aangevallen, er is geen rechtvaardiging voor deze oorlog. Jullie doel is de islam verslaan, maar deze wordt met deze aanval alleen maar machtiger. En de wereld kijkt toe.

“Europeanen: verzet je tegen je overheid. Dit is een nieuwe revolutie. Dit is de revolutie die ik heb voorspeld in mijn groene boek. De partij van de duivel zal verslagen worden. Wij zijn martelaars. De hele wereld krijgt dezelfde regeringsvorm als in Libië”

“Benghazi krijgt geen Amerikaanse vlag. Jullie mogen onze mensen daar niet aanvallen. Wij zijn slachtoffers. Dit is een gevecht tussen het Libische volk en een nieuwe vorm van kolonisatie. Jullie zullen sterven, wij winnen. De wereld kijkt toe, hand in hand met het Libische volk. Wij zijn niet bang en klaar voor een lange oorlog.”

Jullie zijn verslagen in Vietnam, in Somalië, in Irak. Jullie krijgen niets voor elkaar in Afghanistan. Bin Laden heeft jullie zwakke mannen verslagen, en nu keren jullie als verliezers terug. Hetzelfde gaat in Libië gebeuren. ”

“Dit is een heuglijk moment voor ons. Want wij kunnen nu vechten tegen de invasie.”

Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen