Duitsland wil niets weten van isolement na afzien van Libië-missie

Westerwelle en Merkel vrijdag in de Bondsdag na het besluit af te zien van deelname aan de actie tegen Libië. Foto Reuters / Tobias Schwarz

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle heeft vandaag kritiek op het niet deelnemen van Duitsland aan de militaire actie tegen Libië weggewuifd. Terecht, legt NRC-correspondent Joost van der Vaart uit.

Het niet meedoen aan de militaire actie tegen Libië zou de banden met de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië geen goed gedaan hebben. Duitsland kwam ermee aan de kant van China en Rusland te staan. Ook vanuit eigen land zou kritisch zijn gereageerd.

Volgens Joost van der Vaart zijn sommige Duitse media kritisch geweest, maar als je een poll onder het volk zou houden zou volgens hem de meerderheid achter het besluit staan.

“Natuurlijk is Duitsland wat geïsoleerd geraakt. Maar de Duitse beslissing moet je niet los zien van hun historie. In Irak deden ze ook niet mee, in Joegoslavië niet. Pas in Kosovo in 1999. Duitsland is geen Verenigde Staten, geen Frankrijk en geen Groot-Brittannië. Je moet niet vergeten dat het land twee wereldoorlogen heeft ontketend. ‘Nie wieder krieg’, nooit meer oorlog luidt het sindsdien. Deelname aan militaire acties ligt daardoor heel gevoelig.

Duitsland zit nu in Afghanistan en dat is genoeg. Het is een impopulaire missie onder het volk en in de Bondsdag. Meer kan en wil Duitsland niet aan. Het kijkt wel uit voor het bij een militair conflict betrokken raakt waarvan, zoals Merkel beargumenteerde, de uitkomst ongewis is.

Westerwelle zegt dat de gewekte indruk dat een geïsoleerd geraakt Duitsland “volledig verkeerd” is. Veel EU-landen begrijpen ons standpunt, respecteren het en delen het”, zei hij vandaag op een persconferentie.