Fukushima Dai’ichi moet dicht - stroom in reactor hersteld

Satelietfoto van Dai'ichi genomen afgelopen vrijdag. Foto Reuters / DigitalGlobe

Kerncentrale Fukushima Dai’ichi, die door de aardbeving en de tsunami met ernstige problemen kampt, zal uiteindelijk de deuren moeten sluiten. Dat heeft de Japanse overheid vanochtend gezegd. De stroomtoevoer naar reactor 2 is hersteld. Beheerder TEPCO probeert nu ook in reactor 1, die op dezelfde kabel is aangesloten, de controlekamer, lichten en het koelsysteem weer op te starten.

Regeringswoordvoerder Yukio Edano zei dat de reactoren door het gebruik van zeewater als koelmiddel onbruikbaar zijn geworden. Onderdelen zouden door het zout gaan roesten. “De centrale bevindt zich in een staat waarin deze niet meer in gebruik kan worden genomen”. TEPCO ziet ondertussen af van het loslaten van radioactief gas. De druk in reactor 3 is nog steeds hoog, maar inmiddels weer stabiel. De nood om het gas los te laten en zo de druk te verlagen, is daarmee voorlopig verdwenen.

Druk zorgelijk hoog
De druk in de Japanse kernreactor nummer 3 op Fukushima Dai’ichi steeg eerder vannacht naar zorgelijke hoogte. Technici bereidden zich voor op radioactief gas loslaten om de druk te doen afnemen. Gisteren leek de temperatuur te stabiliseren nadat water op de reactor was gegooid. Later dachten nucleaire veiligheidsexperts echter dat dit mogelijk niet gewerkt had.

Vier van de zes reactoren zijn sinds de aardbeving en de tsunami ernstig oververhit geweest, maar het gevaarlijkst is de situatie bij reactor 3. Daar liep de druk eerder dus weer op. Om te voorkomen dat in zo’n geval de druk gevaarlijk hoog wordt, moet radioactief gas worden losgelaten.

Stroomvoorziening nog niet getest
Het is niet de eerste keer dat radioactief gas wordt losgelaten, maar deze keer komt meer straling vrij, waarschuwde een woordvoerder. Sinds de vorige keer is namelijk meer nucleaire brandstof afgebroken.

Ondertussen wordt reactor 4 besproeid met een onbemand voertuig. Ook wordt geprobeerd de koelsystemen weer aan de praat te krijgen nu stroomkabels succesvol zijn aangelegd naar de reactoren. Het is echter niet zeker of dit lukt, zelfs als de stroomvoorziening weer werkt is het de vraag of de koelsystemen niet kapot zijn.