Weer demonstraties in Syrië, duizenden Marokkanen de straat op

In Marokko protesteerden ook weer duizenden tegen de regering, zoals ook eerder deze maand. Foto AFP / Chafik

In Syrië zijn voor de derde dag op rij duizenden demonstranten de straat op gegaan in Deraa. Daar arriveerde een delegatie van de regering om eer te betuigen aan betogers die deze week door ordetroepen werden gedood. Zestig Syriërs raakten gewond bij botsingen met de oproerpolitie.

De overheid probeert de ontevredenheid onder de bevolking te sussen. Vijftien kinderen worden vrijgelaten. Hun gevangenneming stuwde de protesten in Deraa, een grote stad in Hauran, om meer politieke vrijheid. Maar het enige wat de demonstranten willen lijk een eind aan 48 jaren van noodtoestand. “Nee, nee tegen de noodwet! Wij willen vrijheid!”, scandeerden ze.

Het is niet de eerste keer dat Syriërs hebben geprobeerd te demonstreren tegen president Bashar Assad. Intimidatie en andere acties hebben echter de meeste protesten de kop ingedrukt. De demonstranten zijn de armoede en werkloosheid in het land beu. Assad nam in 2000 de macht over van zijn vader, maar veranderde weinig aan de toestand in het land. Alle oppositie is er verboden.

Deze video werd vandaag op YouTube geplaatst en toont volgens de titel Syrische betogers die bij het afvoeren van een gewonde demonstrant worden beschoten:
http://www.youtube.com/watch?v=bkx34-JhQbs

Onrust in Marokko
Ook in Marokko zijn duizenden de straten op gegaan in Casablanca, Tangiers en Agadir. Koning Mohamed beloofde eerder deze maand hervormingen. Het parlement is in Marokko gekozen, maar de koning bepaalt. Maar volgens de opstandelingen heeft hij nog weinig van die woorden waargemaakt.

De demonstranten eisen meer macht voor de politieke partijen en meer zeggenschap voor lokale autoriteiten. Een door Mohamed aangewezen commissie moet voor juni in samenwerking met partijen en vakbonden wetsvoorstellen ontwerpen.