Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Internationale coalitie vuurt raketten af op Libië, Gaddafi zegt dat Libiërs ‘kruistocht’ pareren

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn vanavond begonnen aan aanvallen op Libië. De gezamenlijke operatie heet ‘Odyssey Dawn’. Rond kwart voor zes voerde een Frans gevechtsvliegtuig de eerste luchtaanvallen uit. Lees hier ons liveblog terug.

Update 0:24 Omdat de nieuwsstroom over Libië langzaam opdroogt sluiten wij dit liveblog voor vandaag. Morgenochtend om zeven uur brengen wij u weer op de hoogte van het laatste nieuws.

Update 0:16 De Libische regering heeft opgeroepen tot een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Daar moet de militaire escalatie in Libië besproken worden. (AFP/BBC)

Update 0:00 Meer nieuws over de Amerikaanse raketaanvallen: de zojuist geciteerde Amerikaanse veiligheidsfunctionaris zegt dat het nog te vroeg is om te voorspellen wat Gaddafi en troepen zullen gaan doen in reactie op aanvallen van vandaag. (Reuters)

Update 23:57 NAVO-lid Turkije, dat zich eerder tegen militair ingrijpen in Libië keerde, zegt “noodzakelijke voorbereidingen” te treffen om bij te kunnen dragen aan het instellen van een no-fly zone boven Libië. (Reuters)

Update 23:53 Internetredacteur David Haakman heeft een fotoreeks samengesteld van de raketaanvallen op het Libische luchtafweergeschut.

Update 23:52 Het Libische luchtafweergeschut is “ernstig beschadigd”. Dat zegt een Amerikaanse veiligheidsfunctionaris. (Reuters)

Update 23:39 De Verenigde Arabische Emiraten leveren 24 gevechtsvliegtuigen voor de militaire operatie in Libië. Qatar levert er tussen de vier en de zes. De Emiraten en Qatar zijn de enige twee Arabische landen die lid zijn van de internationale coalitie die momenteel militair ingrijpt in Libië. (AFP/BBC)

Update 23:37 CNN maakt melding van afvalligheid binnen het Libische leger: een deel van de soldaten zou niet langer voor Gaddafi willen vechten. Het is onduidelijk waar de Amerikaanse nieuwszender zich precies op baseert.

Update 23:30 Geen Nederlandse, maar Deense gevechtsvliegtuigen zijn vanavond geland op een militaire basis in Italië. Het lijkt erop dat Al Jazeera zich vergist heeft (Dutch/Danish).

Update 23:10 De Amerikaanse marine heeft op de eigen website foto’s gepubliceerd van de Amerikaanse raketaanvallen op het Libische luchtafweergeschut die eerder vanavond plaatsvonden.

Update 23:06 Het ministerie van Defensie ontkent dat er Nederlandse vliegtuigen zijn geland op een militaire basis in Italië. Er wordt nog altijd gewacht op een verzoek van de NAVO. (NOS)

Update 23:00 Het Pentagon gaf eerder vanavond een briefing over de Amerikaanse militaire acties in Libië. Kijk de briefing hier terug:

Update 22:58 Een inwoner van Tripoli zegt explosies in het oosten van de hoofstad te hebben gehoord. (BBC)

Update 22:56 Meer uit Gaddafi’s korte speech: hij zei dat Noord-Afrika in een “strijdtoneel” is veranderd en dat de belangen van alle landen in de regio gevaar lopen. De Libiërs zullen tegen de “koloniale agressie” van de kruisvaarders blijven strijden, aldus Gaddafi.

Update 22:49 Gaddafi heeft zojuist een drie minuten telefonische toespraak gehouden op de Libische staats-tv. Hij noemde de militaire acties in Libië een “tweede kruistocht” en zei dat het Libische volk de aanvallen zal pareren. Gaddafi zei verder dat hij in het hele land wapenopslagplaatsen gaat openen om alle Libiërs te bewapenen zodat zij kunnen meewerken aan een revolutie.

Update 22:44 Obama sprak vanavond per telefoon de Amerikaanse bevolking toe over de militaire acties van de VS in Libië. Luister hier zijn korte verklaring terug:

Update 22:38 Al Jazeera meldt dat Nederlandse gevechtsvliegtuigen geland zijn op een Italiaanse militaire basis. Er is nog geen verdere bevestiging van dit nieuws.

Update 22:36 De Libische staats-tv zegt dat westerse landen vandaag luchtaanvallen hebben uitgevoerd op Zuwarah, Tripoli, Sirte en Benghazi. (Al Jazeera)

Update 22:32 De Britse, Franse en Amerikaanse luchtaanvallen op Libië worden volgens een Franse regeringsfunctionaris gecoördineerd op een Amerikaans militair hoofdkwartier in Duitsland. (AFP)

Update 22:27 De toespraak van Gaddafi wordt nu niet snel, maar “later vanavond” verwacht. (SkyNews)

Update 22:25 Westerse landen zouden nu ook de Libische luchtmachtbasis Mitiga nabij Tripoli hebben gebombardeerd. (Al Jazeera)

Update 22:21 Inwoners van de westelijke stad Misurata zeggen dat westerse landen een luchtmachtbasis van Gaddafi’s troepen hebben gebombardeerd. (Reuters)

Update 22:18 Gaddafi gaat zometeen een toespraak houden over de de militaire acties van de “kruisvaardersvijand”. Dat meldt de Libische staats-tv. (Reuters)

Update 22:15 Vier Spaanse gevechtsvliegtuigen die onderdeel zijn van de VN-coalitie zijn vertrokken vanuit Madrid. De Spaanse premier Zapatero maakte zojuist bekend dat zijn land twee militaire bases ter beschikking stelt aan de coalitielanden die de militaire acties in Libië uitvoeren. (Reuters)

Update 22:11 Al Jazeera meldt dat vier van zijn verslaggevers in het westen van Libië zijn gearresteerd door de Libische autoriteiten.

Update 22:00 De Franse regering ontkent de bewering van de Libische staats-tv dat in Libië een Frans gevechtsvliegtuig uit de lucht is geschoten.

Update 21:56 De Libische regeringswoordvoerder zegt dat deze agressie “barbaars” is en geen excuus heeft. Hij stelt dat aanvallen van westerse troepen “grote schade” hebben veroorzaakt en dat burgers en gebouwen getroffen zijn. Ambulances doen er volgens de regering alles aan om zoveel mogelijk burgers te redden.

Update 21:52 Een persconferentie van de Libische regering kan elk moment beginnen en is live te volgen op Al Jazeera.

Update 21:50 Volgens de Libische staatstelevisie is er in Libië een Frans gevechtsvliegtuig neergeschoten. Dit bericht is nog onbevestigd. (AFP)

Update 21:48 Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten zijn de twee Arabische landen die aan de militaire acties tegen Gaddafi’s regime zullen deelnemen, meldt het Pentagon. Wat zij precies gaan doen maken ze later zelf bekend.

Update 21:45 Een functionaris van de Amerikaanse regering zegt dat de Verenigde Staten “verschillende scenario’s” voor het verloop van de militaire acties in Libië klaar hebben liggen, maar dat in geen van de scenario’s Gaddafi aan de macht kan blijven. (CBS)

Update 21:42 Terwijl het Pentagon journalisten brieft over de Amerikaanse militaire acties in Libië, beweert de Libische staats-tv nu dat “kruisvaardersvijanden” ook burgerdoelen zouden bombarderen in Benghazi, Zuwarah en Misrata. Eerder vanavond claimde de Libische staats-tv al dat westerse landen burgers in Tripoli bombarderen. Van deze berichten is zeer waarschijnlijk niets waar. (Reuters)

Update 21:40 Het Pentagon zegt dat de Amerikaanse raketaanvallen de eerste fase zijn van de operatie en dat meer fases zullen volgen. De operatie is bedoeld om de no-fly zone boven Libië te bewerkstellingen.

Update 21:32 Bij de Amerikaanse operatie in Libië, die door het Pentagon “Odyssey Dawn” wordt genoemd, zijn tot nu toe nog een Amerikaanse gevechtsvliegtuigen ingezet, maar de Amerikanen zijn daar wel voorbereidingen voor aan het treffen.

Update 21:28 De VS hebben tot nu toe 110 Tomahawk-raketten op meer dan twintig doelen van het Libische leger afgevuurd, aldus het Pentagon.

Update 21:26 Het Pentagon geeft momenteel een briefing over de Amerikaanse militaire acties in Libië. Volg de briefing hier live.

Update 21:20 De Libische staats-tv beweert dat bombardementen van de “kruisvaardersvijand” op Tripoli burgerslachtoffers hebben geëist en dat ambulances op weg zijn om gewonden te verzorgen. Er zijn geen indicaties dat deze claims kloppen. (Al Arabiya)

Update 21:17 Ook Groot-Brittannië meldt dat het begonnen is aan militaire operaties in Libië.

Update 21:14 Obama zei in zijn telefonische verklaring dat de internationale gemeenschap de roep van een bedreigd volk beantwoordt. Hij herhaalde dat de VS geen grondtroepen naar Libië zullen sturen, maar dat de Amerikanen begonnen zijn aan “gelimiteerde militaire acties” in het land.

Update 21:10 Obama zegt dat het gebruik van geweld niet de eerste keuze van de VS is, maar dat Gaddafi niet stopte met het aanvallen van zijn eigen burgers. Daarom werkt Amerika nu met een “brede coalitie” van landen samen om de resolutie van de VN-Veiligheidsraad te implementeren.

Update 21:09 Obama is in Brazilië aan zijn verklaring over Libië begonnen.

Update 21:08 De Libische staats-tv claimt dat bij luchtaanvallen van westerse troepen in Tripoli burgerdoelen zijn geraakt. Ook zouden de westerse troepen olieopslagplaatsen bij Misurata hebben gebombardeerd. De berichten kunnen niet onafhankelijk bevestigd worden. (AP / Reuters)

Update 21:01 Er staan volgens de Amerikaanse official voorlopig geen aanvallen in de buurt van Benghazi gepland. (Reuters)

Update 20:59 De coalitie gaat vooral het Libische luchtafweergeschut in de buurt van Tripoli en Misurata aanvallen, zegt de official. Bij de operatie worden ongeveer 25 schepen die in de Middellandse Zee liggen ingezet. De VS leiden de operatie en gevechtsvliegtuigen zullen eraan deelnemen. (Reuters)

Update 20:56 Een hoge Amerikaanse militaire official zegt dat een coalitie van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Canada aanvallen op doelen bij Libische kuststeden gaan uitvoeren. (Reuters)

Update 20:53 Obama kan ieder moment aan zijn verklaring over Libië beginnen. De president spreekt vlak nadat bekend werd dat de VS zijn eerste raketaanvallen op het Libische luchtafweergeschut heeft ingezet.

Update 20:52 De Libische staatstelevisie zegt dat buitenlandse krachten burgerdoelen in Libië aanvallen.

Update 20:50 Cameron heeft zijn verklaring inmiddels afgelegd en noemde het militaire ingrijpen van vandaag “noodzakelijk, legaal en rechtvaardig”. De Britten kunnen gerust zijn, stelde Cameron, want de militaire acties staan in dienst van een nobele zaak en zijn in het belang van Groot-Brittannië, aldus de Britse premier.

Update 20:46 Naast Obama komt ook de Britse premier Cameron zo met een verklaring. (SkyNews)

Update 20:41 De Amerikaanse marine heeft voor het eerst Tomahawk-raketten op Libië afgevuurd. Het is nog niet zeker welke bestemming ze hebben, maar vermoedelijk is het uitschakelen van het Libische luchtafweergeschut het doel. (NBC)

Update 20:37 Ondemocratische landen als Libië investeren voor miljarden euro’s in Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van economisch onderzoeksbureau Profundo in opdracht van RTL Nieuws. De staatsbedrijven hebben voor 19,8 miljard euro aan bezittingen in Nederland en halen een gezamenlijke omzet van anderhalf miljard. De ondernemingen zijn voornamelijk olieproductiebedrijven en handelsmaatschappijen in olie en benzine. Daarnaast zijn het ook financiële bedrijven en brievenbusmaatschappijen die alleen op papier in Nederland gevestigd zijn. (Novum)

Update 20:33 Ooggetuigen zeggen luide ontploffingen ten oosten van Tripoli te hebben gehoord. (AFP)

Update 20:32 Het Witte Huis zegt dat Obama rond negen uur Nederlandse tijd aan zijn verklaring over Libië begint.

Update 20:31 Een inwoner van Tripoli zegt tegen Al Jazeera dat kleine anti-regeringsprotesten in de Libische hoofdstad al dagenlang hardhandig worden neergeslagen. Hij zegt dat in de stad een “sfeer van verwachting” hangt nu het militaire ingrijpen is begonnen.

Update 20:24 EU-buitenlandvertegenwoordiger Ashton heeft een verklaring over Libië afgelegd:

“Ik heb de situatie in Libië de laatste uren met zeer grote bezorgdheid gevolgd. Gaddafi had en heeft nog altijd een keuze te maken: of hij houdt zich onmiddellijk aan de eisen van de VN-resolutie of de internationale gemeenschap heeft geen andere keuze dan doorgaan met optreden.”

Update 20:21 De Transitionele Nationale Raad, de opstandelingenregering in Benghazi, heeft een valuta-instantie en een orgaan voor oliezaken opgericht. (Al Jazeera)

CNN meldt intussen dat de verklaring van Obama binnen een half uur wordt verwacht.

Update 20:13 Obama, die in Brazilië is, komt binnen het uur met een nieuwe verklaring over de situatie in Libië. (Reuters)

Update 20:07 Drie Amerikaanse marineschepen in de Middellandse Zee bereiden zich volgens een anonieme Amerikaanse official voor op operaties in Libië. (Reuters)

Update 20:02 De Verenigde Staten zouden later vandaag nog een raketaanval willen uitvoeren op het Libische luchtafweergeschut. Dat zeggen diplomaten. (AP)

Update 19:53 Hieronder de volledige verklaring van Rusland, dat het militaire ingrijpen in Libië “betreurt”:

“In Moskou betreuren wij de gewapende interventie, mogelijk gemaakt door VN-resolutie 1973 die in haast is aangenomen. Wij zijn ervan overtuigd dat het bloedvergieten snel moet worden gestopt en dat de Libiërs met elkaar moeten praten om dit interne conflict permanent tot een einde te brengen.”

Update 19:41 Toevallige, maar opvallende parallel: 19 maart was in 2003 ook de datum waarop president Bush opdracht gaf tot Amerikaans militair ingrijpen in Irak.

Update 19:33 Het internationale Rode Kruis heeft alle partijen in Libië opgeroepen om medisch personeel en ambulances toegang te verschaffen tot gewonden. (Reuters)

Update 19:31 De Amerikaanse minister van Defensie stelt een bezoek aan Rusland uit om de ontwikkelingen in Libië nauwgezet te kunnen volgen. (Al Jazeera)

Update 19:30 In Tripoli demonstreerden aanhangers van Gaddafi vandaag bij zijn paleis. De betogers zeiden naar Gaddafi’s paleis te zijn gekomen om het te beschermen tegen luchtaanvallen door de Franse luchtmacht. (Al Jazeera)

Update 19:28 Ban Ki-Moon, de secretaris-generaal van de VN, noemt de reactie van het Libische regime op de vrijdag aangenomen VN-resolutie “problematisch”. Hij zegt dat hij de Libische regering niet meer vertrouwt omdat de regering vandaag ten onrechte claimde dat het staakt-het-vuren wordt gerespecteerd. (Al Jazeera)

Update 19:20 De Britse premier Cameron is terug uit Parijs en houdt waarschijnlijk vanavond nog een topberaad met belangrijke leden van zijn kabinet om de Britse rol bij het militaire ingrijpen te bespreken. (BBC)

Update 19:17 In aanvulling op het bericht over de Franse aanvallen op Gaddafi’s tanks en voertuigen: lokale bronnen zeggen dat de vier tanks die vernietigd zouden zijn ten zuidwesten van Benghazi reden. (Al Jazeera)

Update 19:11 Rusland “betreurt” de beslissing van de westerse landen om militair in te grijpen in Libië, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland onthield zich vrijdag van stemming toen de VN-Veiligheidsraad over militair ingrijpen stemde. (Reuters)

Update 19:08 Het Franse ministerie van Defensie bevestigt nu dat de Franse luchtmacht “een aantal” tanks en militaire voertuigen heeft vernietigd. (Reuters)

Update 18:50 De Venezolaanse president Hugo Chávez, die goede banden heeft met kolonel Gaddafi, heeft de Franse luchtaanvallen veroordeeld. Hij noemt ze ‘onverantwoordelijk’ en roept op tot een staakt-het-vuren. (AFP)

Update 18:45 Franse gevechtsvliegtuigen zouden vier tanks hebben vernietigd. Dit is niet bevestigd. (Al Jazeera)

Update 18:42 In Noord-Italië zouden volgens ooggetuigen vijf Amerikaanse F-18’s, twee C-17’s en een C-130 vrachtvliegtuig zijn geland op de Aviano luchtmachtbasis. (The Guardian)

Update 18:39 Reuters heeft een kaart van Libische bases, vluchtelingen, protesten en olie & gas. Klik op de kaart voor meer informatie.

Update 18:38 Spaanse F-18’s maken zich klaar om op te stijgen. (Al Jazeera)

Update 18:36 Volgens Harper zal een ‘uitgebreide’ luchtoperatie spoedig aanvangen, inclusief Canadese toestellen. (The Guardian)

Update 18:35 De Canadese premier Harper zegt dat een zeeblokkade snel zal worden ingesteld voor de kust van Libië. (The Guardian)

Update 18:25 Een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie: “Een eerste doel is aangevallen en vernietigd.” (BBC)

Update 18:20 Franse Rafale-piloten op de luchtmachtbasis Saint-Dizier in Oost-Frankrijk, vlak voor hun missie naar Libië.

AFP / ECPAD / Sebastien DupontAFP / ECPAD / Sebastien Dupont

Update 18:17 CNN meldt dat de Franse beschieting gericht was op een Libische tank. Dit is niet bevestigd.

Update 18:16 Nu op nrc.nl: Frankrijk voert eerste luchtaanvallen in Libië uit.

Update 18:15 De eerste Franse vliegtuigen vlogen zo’n 2,5 uur voordat de besprekingen tussen wereldleiders begonnen richting Libië. (CNN)

Update 18:12 Het Franse ministerie van Defensie bevestigt de eerste beschieting door Frankrijk. Het zou gaan om een militair voertuig. (Reuters)

Update 18:12 De Verenigde Staten zijn niet betrokken bij de initiële militaire actie in Libië, geleid door Frankrijk. De VS bereiden wel een raketaanval voor op Libisch luchtafweergeschut. (AP)

Update 18:09 Frankrijk heeft een eerste doel in Libië beschoten vanuit de lucht, meldt een woordvoerder van de krijgsmacht. (Reuters)

Update 18:07 Premier Rutte bij de NOS:

Update 18:03 Frankrijk stuurt vliegdekschip Charles de Gaulle naar Libië. Hieronder een archieffoto van het op kernenergie varende schip.

AFP / Amer HilabiAFP / Amer Hilabi

Update 17:56

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel REU: FRENCH PLANE FIRED FIRST SHOT AT 1645 GMT ON A VEHICLE -DEFENCE MINISTRY

Update 17:52 Een bron in de Franse krijgsmacht zegt dat er ongeveer twintig Franse vliegtuigen actief zijn in het Libische luchtruim. Ook zou een Frans vliegdekschip morgen vertrekken naar Libische wateren. (Reuters)

Update 17:45 Een activist in Zintan zegt dat zijn stad onder vuur ligt door zwaar geschut. (BBC Arabic)

Update 17:36 Clinton waarschuwde Gaddafi dat er ‘consequenties’ zullen zijn als hij doorgaat met geweld tegen burgers en zich niet houdt aan de voorwaarden van VN-resolutie 1973.

Update 17:35 Hillary Clinton: Dit is een snel veranderende situatie - en dat kon wel eens het understatement van onze tijd zijn - en er zijn veel vragen over wat wij zullen doen. Laat ik duidelijk zijn: de VS steunen de brede internationale coalitie. Wij staan naast het volk van Libië en wij zullen niet terugdeinsen om hen te beschermen.

Update 17:29 Hillary Clinton: Wij steunen een internationale coalitie die alle mogelijke middelen in kan schakelen om de VN-resolutie 1973 af te dwingen. Langer uitstellen heeft geen enkele zin. De Verenigde Staten zal geen grondtroepen inschakelen, maar er mag geen misverstand bestaan over onze inzet.

Update 17:28 Zes Deense F-16’s zijn aangekomen op de Amerikaanse luchtmachtbasis Sigonella op Sicilië, Italië. (The Guardian)

Update 17:26 Premier Rutte in gesprek met Alain Juppé (midden) en David Cameron (rechts).

AFP / Lionel BonaventureAFP / Lionel Bonaventure

Update 17:25 Aanvallen van pro-Gaddafi troepen in Benghazi zijn stilgevallen op dit moment, maar opstandelingen verwachten vanavond een nieuw offensief. (Al Jazeera)

Update 17:20 Een van de Franse Rafale’s die opstijgt van de Franse basis Saint-Dizier, op weg naar Libië.

AFP / ECPAD / Sebastian DupontAFP / ECPAD / Sebastian Dupont

Update 17:20 Er zouden op dit moment vijf Franse vliegtuigen actief zijn in het Libische luchtruim. Het gaat, volgens eerdere berichten, om Mirage’s en Rafale’s. (Reuters)

Update 17:12 President Barack Obama: De concensus is groot, en het doel duidelijk. De Libische burgers moeten beschermd worden en de coalitie is klaar om in te grijpen als dat nodig is.

Update 17:08 Een diplomatieke bron meldt dat ook Nederland heeft aangegeven deel uit te zullen maken van een militaire interventie in Libië, met Qatar, België, Denemarken en Noorwegen. Premier Rutte houdt vol een verzoek van de NAVO af te wachten tot er een beslissing komt over een eventuele bijdrage aan militaire actie. (AFP)

Update 17:00 De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) heeft een bijeenkomst gehouden in Jeddah over de situatie in Libië. De OIC heeft de leden binnen die organisatie opgeroepen om contacten te leggen binnen de oppositie in Benghazi. De OIC verwerpt de legitimiteit van de regering van Gaddafi vanwege het geweld tegen burgers. (Al Jazeera)

Update 16:53 De Italiaanse premier Berlusconi heeft voorgesteld een luchtmachtbasis bij Napels te gebruiken als commando-centrum van de NAVO. (Reuters)

Update 16:51 Een statieportret uit Parijs. Vlnr, voorgrond: David Cameron (premier Groot-Brittannië), Angela Merkel (bondskanselier Duitsland), Herman van Rompuy (president Europese Unie), Ban Ki-Moon (secretaris-generaal Verenigde Naties), Francois Fillon (premier Frankrijk), Nicolas Sarkozy (president Frankrijk), Alain Juppé (minister van Buitenlandse Zaken Frankrijk), Amr Moussa (chef Arabische Liga), Hillary Clinton (minister van Buitenlandse Zaken Verenigde Staten), Lars Rasmussen (premier Denemarken). Vlnr, achtergrond: Yves Leterme (premier België), Stephen Harper (premier Canada), Taib Fassi Fihri (minister van Buitenlandse Zaken Marokko), Hoshyar Zebari (minister van Buitenlandse Zaken Irak), Sheikh Abdullah bin Zayed bin Sultan al-Nahyan (minister van Buitenlandse Zaken Verenigde Arabische Emiraten), Silvio Berlusconi (premier Italië), Donald Tusk (premier Polen), Jose Luis Rodriguez Zapatero (premier Spanje), George Papandreou (premier Griekenland), Jens Stoltenberg (premier Noorwegen) en Mark Rutte (premier Nederland).

AFP / Lionel BonaventureAFP / Lionel Bonaventure

Update 16:42

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Sky Sources: No-fly zone over Libya will be coordinated by U.S. central command

Update 16:40 Onze correspondent in Parijs, Dirk Vandenberghe, had een kort gesprek met premier Rutte:

“Rutte zegt dat er op korte termijn militaire actie zal worden ingezet, waarin de Fransen, Britten, Canadezen en Amerikanen voor zullen gaan. Sarkozy zei na hem dat Frankrijk daar al mee begonnen is. Nederland wacht zelf de Noord-Atlantische Raad af, die vandaag en morgen bijeenkomt in Brussel, waar ook Nederland bij zal zijn. De premier wil dan ook nog niets zeggen over een bijdrage van Nederland, behalve dat als er een verzoek van de NAVO komt, dat Nederland dan bereid is een bijdrage te leveren. Hij wil geen mogelijke bijdragen ‘in de etalage zetten’ zoals bijvoorbeeld België en Denemarken hebben gedaan, omdat de NAVO volgens hem wel weet wat Nederland zou kunnen bijdragen, mocht dat nodig zijn.”

“De premier zegt ook dat hij het heel belangrijk vindt dat Arabische landen aanwezig waren bij de bijeenkomst vandaag in Parijs, omdat dit een zeer sterk signaal afgeeft aan Gaddafi.”

Update 16:34 De Italiaanse premier Berlusconi zegt dat Italië op dit moment alleen bases beschikbaar heeft gesteld. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft herhaald dat Duitsland geen deel uit zal maken van een militaire actie in Libië. (BBC)

Update 16:23

Twitter avatar dimagnayCNN Diana Magnay Italy denies al arabiya line that italian planes are taking part in surveillance over libya

Update 16:21 Franse Rafale’s en Mirage’s vliegen boven Benghazi. Ze zouden Libische tanks kunnen aanvallen, meldt een bron in het Franse leger. (AP)

Update 16:16 Nu op nrc.nl: Sarkozy: Militaire operaties tegen Gaddafi zijn begonnen.

Update 16:14

Twitter avatar OnlyOneLibya ProudLibyan Fed up of media saying #Tripoli is where Gaddafi supporters are, I’m from there, we hate him, hate him, 1000’s died in 4 weeks! #Libya

Update 16:12 Er zouden ook Italiaanse gevechtsvliegtuigen in Libisch luchtruim zijn gezien. (Al Arabiya)

Update 16:11 De Britse premier David Cameron:

“Gaddafi has made this happen. What is absolutely clear is that Gaddafi has broken his word, he has broken confidence and continues to slaughter his own civilians. This has to stop, we have to make him stop and make him face the consequences. I think action must take place urgently.”

Update 16:10 De Franse president Sarkozy verlaat het Elysee na zijn gesprekken met wereldleiders:

AFP / Thomas CoexAFP / Thomas Coex

Update 15:56 Sarkozy maakt duidelijk dat Franse straaljagers inderdaad nu al bezig zijn de no-fly zone boven Libië af te dwingen.

Update 15:54 De Britse premier David Cameron: Gaddafi heeft gelogen tegen de internationale gemeenschap. De tijd voor actie is gekomen. We moeten de wil van de Veiligheidsraad afdwingen en we kunnen de slachting van burgers niet langer tolereren.

Update 15:53 Sarkozy: Wij zullen alle nodige middelen gebruiken om de burgers in Libië te beschermen.

Update 15:51 Sarkozy: Gaddafi kan nog onder het ergste lot uitkomen, door de deur naar diplomatie open te zetten en het staakt-het-vuren zonder meer door te voeren.

Update 15:49 Sarkozy: vandaag interveniëren we in Libië onder een mandaat van de Veiligheidsraad. Samen met onze partners, vooral onze Arabische partners, doen we dat om in te grijpen tegen de Libische regering, die door het doden van onschuldige burgers alle legitimiteit heeft verloren.

Update 15:48 Sarkozy: De troepen van Gaddafi zijn doorgegaan met hun dodelijke aanvallen op burgers. Het verzet geeft veel moed voor iedereen die staat voor democratie en mensenrechten. Maar het is niet zonder risico. De toekomst van deze Arabische volken is aan hen. Zij hebben onze hulp en steun nodig. Het is onze plicht daar voor te zorgen.

Update 15:47 Sarkozy: Vanaf nu is onze luchtmacht in de aanval tegen tanks, vliegtuigen en andere troepen die geweld gebruiken tegen Libische burgers.

Update 15:47 De Franse president Nicolas Sarkozy: Samen hebben we besloten dat de resolutie van de VN een onmiddelijk staakt-het-vuren en een einde aan het geweld tegen burgers betekent.

Update 15:43 Rutte laat aan de BBC weten dat de eerste aanval zal worden uitgevoerd door Franse, Britse en Canadese troepen. Dat zou volgens Rutte vandaag al kunnen gebeuren.

Update 15:38 Franse journalisten melden dat Franse straaljagers zullen beginnen met militaire operaties door tanks van pro-Gaddafi troepen rond Benghazi aan te vallen. (Al Jazeera)

Update 15:34 Het wachten is op een verklaring van Sarkozy, die op korte termijn een verklaring af zal geven over de gesprekken vanmorgen met wereldleiders.

Update 15:28 Een Franse Rafale stijgt op van een basis op Corsica.

AFP / Stephan AgostiniAFP / Stephan Agostini

Update 15:26 Het zijn verscheiden Rafale’s (wiki), die verkenningsvluchten uitvoeren. Ze zijn vanmorgen vroeg vertrokken vanuit Saint-Dizier in Oost-Frankrijk. Ze zouden de hele middag boven Libische grondgebied hebben gevlogen en geen problemen hebben ondervonden. (AFP)

Update 15:24 De Franse jets die boven Libië zouden vliegen zijn volgens een bron binnen de Franse luchtmacht Rafale’s, gevechtsvliegtuigen die boven Libisch grondgebied surveilleren. (AFP)

Update 15:07 Franse gevechtsvliegtuigen zouden over Benghazi zijn heengevlogen om bewegingen van het Libische leger onmogelijk te maken. (BFM-TV)

Update 15:05 Volgens het Franse BFM-TV vliegen Franse vliegtuigen over Libië. (BNO News)

Update 14:59 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zijn zojuist geland op het vliegveld van Prestwick in Ayrshire (Schotland) om bij te tanken, bevestigt een woordvoerder van het vliegveld. (BBC)

Update 14:58 Een Libische regeringswoordvoerder zegt dat regeringstroepen het staakt-het-vuren hebben nageleefd, maar dat ze worden ‘geprovoceerd’ door opstandelingen. (AP)

Update 14:56 Volgens de Libische staatstelevisie hebben de rebellen ‘toegegeven’ dat ze hun eigen vliegtuig hebben neergehaald. Eerder meldde Al Jazeera ook een dergelijk bericht. (BBC)

Update 14:47 Het hoofd van de Libische oppositieraad, Mustafa Abdul Jalil, bevestigt dat het vanmorgen neergeschoten gevechtsvliegtuig inderdaad van de rebellen was. (Al Jazeera)

Update 14:47 Een bewoner van Benghazi zegt dat ze onder constante beschietingen leven sinds zes uur vanmorgen (plaatselijke tijd). (Sky News)

Update 14:45 Canada zegt dat het een missie in Libië steunt en dat het gevechtsvliegtuigen in de regio heeft. Canada zegt twee dagen nodig te hebben om een missie voor te bereiden. (Reuters)

Update 14:32 Radio Free Voice of Libya meldt dat gevechtsvliegtuigen van de rebellen troepen van Gaddafi hebben gebombardeerd. (BBC)

Update 14:25 Libya February 17 meldt zojuist ook dat Mohammed Al Nabbous is overleden.

“BREAKING BREAKING: Mohammed Al Nabbous founder of Libya Alhurra channel has passed away. May God accept him from amongst the martyrs and give his family patience and steadfastness. Ameen”

Update 14:23 Het blog Libya February 17 heeft een livestream van Mohammed Al Nabbous, die de schade in Benghazi laat zien. Zojuist was alleen de stem van een vrouw te horen die leek te vertellen dat Al Nabbous is omgekomen. Op het blog staat dat hij zwaargewond is geraakt. (Libyafeb17.com)

Bekijk de stream hieronder:

Watch live streaming video from libya17feb at livestream.com

Update 14:18 De verwachting is dat de besprekingen in Parijs over de no-fly zone in Libië rond 15:00 uur (onze tijd) afgerond zullen worden. (Reuters)

Update 14:07 De eerste luchtaanvallen in Libië zullen worden uitgevoerd door Fransen, Britten en Canadezen, zegt een Franse official. (Al Arabiya)

Update 14:05 De Libische staatstelevisie meldt dat Gaddafi drie militaire commandanten op verschillende posities heeft benoemd. Majoor-generaal Khalifah Umar Issa al-Mismari wordt commandant van special forces; majoor-generaal Fathi al-Kilani Abdallah al-Nufah wordt commandant van de Mahmud al-Tuhami luchtmachtbasis en brigadier-generaal Saqir Adam Muhammad al-Jarushi wordt commandant van de Jamal Abd-al-Nasir luchtmachtbasis. (BBC)

Update 14:02 De rebellenleider die wij om 13:44 uur citeerden, is Nasr al-Kikili, een jurist die werkt voor het mediacentrum van de rebellen.

Update 14:00 Hans Jaap Melissen vanuit Benghazi voor de NOS:

Update 13:48 Er zouden zesentwintig doden en meer dan veertig gewonden in een ziekenhuis van Benghazi liggen na beschietingen van de stad door regeringstroepen. (Al Jazeera)

Update 13:44 Troepen van Gaddafi zijn uit Benghazi verdreven, zegt een rebellenleider. “Wij revolutionairen hebben de controle van vier tanks overgenomen in Benghazi. Rebellen hebben Gaddafi de stad uitgedreven en kammen het westen van de stad uit voor zijn troepen.” (Reuters)

Update 13:41 Een AWACS-vliegtuig van de NAVO landt op de basis van Trapani Birgi, op het Italiaanse eiland Sicilië.

Foto AFP / Marcello PaternostroFoto AFP / Marcello Paternostro

Update 13:37 De eerste golf van internationaal militair ingrijpen in Libië kan al beginnen zodra de besprekingen in Parijs zijn afgerond. (Reuters)

Update 13:35 Tanks van opstandelingen met de revolutionaire vlag rijden door de straten van Benghazi. Troepen van Gaddafi lijken zich deels te hebben teruggetrokken. (Al Jazeera)

Update 13:24 Twee Tornado’s van de Royal Air Force zijn zojuist geland op de basis van Marham in Norfolk, Engeland. Aangenomen wordt dat dit de twee zijn die vanmorgen opstegen vanuit Schotland. (BBC)

Update 13:15 De Britse premier David Cameron is gelijk na aankomst in Parijs, voordat de gesprekken over Libië beginnen, in overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy gegaan. Ze werden vergezeld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. (BBC)

Update 13:07 Libisch staatspersbureau Jana meldt dat Libiërs massaal naar doelen trekken waarvan ze verwachten dat Frankrijk die wil aanvallen. (The Guardian)

Update 13:05 Rebellen en troepen loyaal aan Gaddafi zouden aan het vechten zijn in de universiteit van Benghazi. (AP)

Update 12:58 Scherpschutters hebben twee mensen gedood in Misurata, zegt een bewoner. (Reuters)

Update 12.53: AFP meldt dat Qatar, Marokko, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten aanwezig zullen zijn bij de top in Parijs.

Update 12.49: Er zijn bij de Royal Air Force basis Lossiemouth in Schotland twee gevechtsvliegtuigen opgestegen, meldt de BBC. Hoewel onduidelijk is waar ze heen gaan, zijn de twee RAF Tornados uitgerust met brandstoftanks voor lange afstanden.

Update 12.39: Al Jazeera meldt dat er een media-oorlog is uitgebarsten in Libië. De Libische staatstelevisie meldt namelijk dat de, naar de opstandelingen, overgelopen minister van Binnenlandse Zaken Abdel Fatah Younis weer terug op zijn post zit. De opstandelingen ontkennen dat Younis opnieuw is overgelopen.

Update 12.37: De regeringswoordvoerder was de Libische olieminister. Hij roept de oliebedrijven op om hun werknemers weer terug te sturen naar Libië om het werk te hervatten.

Update 12.35: Er was een klein probleem waardoor de pagina niet automatisch ververste, dat is inmiddels opgelost.

Update 12.34: De Libische regering zal zich houden aan de contracten met buitenlandse oliebedrijven uit landen die voor een militaire interventie zijn in Libië, laat een regeringswoordvoerder tijdens een persconferentie in Libië weten.

Update 12.27: Reuters meldt dat een inwoner van Misurata zegt dat er sluipschutters van Gaddafi actief zijn in de stad.

Update 12.21: De radiozender van de oppositie, ‘Voice of Free Libya radio’, meldt volgens de BBC dat er alleen militairen van Gaddafi in Benghazi gedood of gewond geraakt zijn bij gevechten in de stad.

Update 12.19 De troepen van Gaddafi hebben de stad Misurata, die in handen is van opstandelingen, bestookt met artilleriegeschut. Een inwoner laat aan Reuters weten dat de watervoorziening nog altijd afgesloten is.

Update 12.10: De Libische minister van Binnenlandse Zaken, die was overgelopen naar de opstandelingen, is volgens de staatstelevisie weer terug op zijn post. Dat meldt AFP.

Update 12.08: Beelden van Al Jazeera over de situatie in Benghazi:

Update 11.59:
De top in Parijs, waar onder andere de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, premier Mark Rutte en de Franse president Nicolas Sarkozy aanwezig zullen zijn, begint om 12.30 Nederlandse tijd.

Update 11.53: De Britse premier David Cameron is onderweg naar Parijs. Daar spreekt hij met Europese en Arabische leiders over de maatregelen die zij gaan treffen in Libië.

Update 11.47: Al Jazeera meldt dat een Rode Kruis-kampement onder vuur wordt genomen met artillerie.

Opstandelingen rijden door Benghazi (Foto: AP / Anja Niedringhaus)Opstandelingen rijden door Benghazi (Foto: AP / Anja Niedringhaus)

(AP / Anja Niedringhaus)(AP / Anja Niedringhaus)

Update 11.40: Foto’s van opstandelingen in Benghazi:

Libische opstandeling in Benghazi speurt het luchtruim af (Foto: AP / Anja Niedringhaus)Libische opstandeling in Benghazi speurt het luchtruim af (Foto: AP / Anja Niedringhaus)

Libische opstandeling maakt het V-teken bij de frontlinie bij Benghazi (Foto: AP / Anja Niedringhaus)Libische opstandeling maakt het V-teken bij de frontlinie bij Benghazi (Foto: AP / Anja Niedringhaus)

Update 11.33 Het neergestorte gevechtsvliegtuig was waarschijnlijk van de opstandelingen, meldt BBC. Lijkt uitspraken van opstandelingenleider tegen Al Jazeera (update 10.26) te bevestigen.

Update 11.27: Al Jazeera heeft de tekst van de brieven van Gaddafi aan buitenlandse leiders die Ibrahim Musa voorlas tijdens de persconferentie

De eerste brief aan “broeder” Barack Obama:

“To our son, his excellency, Mr Baracka Hussein Obama. I have said to you before, that even if Libya and the United States of America enter into a war, god forbid, you will always remain a son. Your picture will not be changed. I want you to remain in the same image. I have all the people of Libya with me, and I’m prepared to die and we have all the men, children and women with me. Nothing more. Al Qaeda is an armed organisation, passing through Algeria, Mauritania and Mali. What would you do if you found them controlling American cities with the power of weapons? What would you do, so I can follow your example.”

Brief aan Ban Ki Moon, Sarkozy en Cameron:

“Libya is not yours, Libya is for the Libyans. The security council, their resolution is void because it is not according to the charter to interfere with the internal affairs of the country. … You have no right. You will regret if you get involved in this, our country. We can never shoot a single bullet on our people, it is Al Qaeda organisation.”

Update 11.21: Woordvoerder van de Libische autoriteiten Ibrahim Musa zei tijdens de persconferentie (zie updates 11.02 en 11.04) dat de regering “nooit” geweld tegen het eigen volk zou inzetten. Het leger wordt ingezet tegen “terroristen” en niet het volk.

Update 11.16: Internetredacteur Peter van der Ploeg heeft een fotoserie gemaakt van het neergeschoten gevechtsvliegtuig. Op de achtergrond ziet men de parachute van de schietstoel. Er was twijfel of de piloot zich zelf had kunnen redden.

Update 11.12: BBC-correspondent David Loyne zegt dat er een aanhoudende aanval plaatsvindt op de stad. Volgens hem is het grootste probleem voor de internationale gemeenschap of zij wel de tanks in de straten van deze dichtbevolkte stad kunnen aanvallen.

Update 11.04: Brief van Gaddafi aan Barack Obama: ook al mengt Amerika zich in Libische zaken, je blijft als een zoon voor mij. Mijn volk, mannen, vrouwen, kinderen willen voor mij sterven. We strijden tegen Al-Qaeda. Wat zou jij doen als de terroristen Amerikaanse steden zouden bezetten? Zeg me wat je zou doen, dan volg ik dat voorbeeld. (via Al Jazeera livebeelden)

Update 11.02: Een woordvoerder van het regime van Gaddafi leest brieven voor aan VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon: Libië is van de Libiërs, niet van jullie. Jullie resolutie is onwetmatig.

Update 10.59: Een woordvoerder van de opstandelingen vertelt aan Al Arabiya dat er bombardementen op de westelijke stad Zintan worden uitgevoerd, meldt Reuters.

Update 10.57: The Guardian verslaggever Chris McGreal meldt dat de troepen van Gaddafi de universiteit in Benghazi hebben bezet.

Update 10.50: AFP meldt dat honderden mensen Benghazi ontvluchten.

Update 10.41: Volgens opstandelingenleider Abdul Jalil lopen de ziekenhuizen over van de gewonden, meldt Al Jazeera. Hij vertelt dat de opstandelingen te weinig wapens hebben en met te weinig zijn om de troepen van Gaddafi, die met zwaar geschut en tanks de stad aanvallen, te verjagen.

Update 10.37: Op dit kanaal zouden live-beelden te zien zijn van Benghazi.

Update 10.34: Volgens Abdul Jalil, hoofd van de Libische Interim Raad, wordt heel Benghazi beschoten en komt de internationale gemeenschap te laat met hun interventie om burgers te beschermen, meldt Reuters

Update 10.31: Vanmiddag overleggen Europese en Arabische regeringsleiders, waaronder Mark Rutte, over een mogelijk ingrijpen in Libië. De NOS sprak met hun correspondent Frank Renout in Parijs:

Update 10.26: Mustafa Abdul Jalil, het hoofd van de Libische Interim Raad, laat aan Al Jazeera weten dat woonwijken in Benghazi onder vuur worden genomen door artillerie en tanks. Volgens hem hoort het neergeschoten gevechtsvliegtuig bij het kamp van de opstandelingen.

Update 10.24: Blake Hounshell van Foreign Policy magazine stuurde Al Jazeera deze beelden van Benghazi. Het filmpje zou vanochtend na een aanval van de troepen van Gaddafi gemaakt zijn:

Update 10.21: De BBC meldt dat zij een verklaring hebben van het ‘Democratische Libische Informatie Bureau’, een soort persbureau van de opstandelingen, waarin gezegd wordt dat Benghazi sinds vanochtend gebombardeerd wordt. Het bureau heeft meerdere verslagen ontvangen die erop wijzen dat de stad “op dit moment” bestormd wordt door troepen van Gaddafi. In de verklaring bedanken zij de internationale gemeenschap voor het aannemen van de resolutie tegen Libië.

Update 10.16: De BBC heeft een fotoserie samengesteld van het neergeschoten gevechtsvliegtuig.

Update 10.14: Het Libische persbureau Jana meldt dat Libische troepen ten westen van Benghazi vanochtend aangevallen werden door “groepen terroristen van Al-Qaeda”. Jana citeert bronnen van het ministerie van Defensie: “Deze groepen terroristen gebruikten helikopters om de troepen onder vuur te nemen, iets wat een schending is van de no-fly zone ingesteld door de Veiligheidsraad. Wij verdedigden onszelf door hen te beschieten.”

Update 10.09: De NOS heeft unieke beelden kunnen maken van de straaljager, op het moment dat die wordt neergeschoten in Benghazi.