Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Sarkozy: militaire operaties tegen Gaddafi zijn begonnen

Frankrijk is begonnen met militaire acties tegen de troepen van Gaddafi in Libië. Dat zei de Franse president Sarkozy zojuist op een persconferentie na afloop van de Libië-top in Parijs. Hij voegde toe dat de internationale gemeenschap “alle nodige middelen” zal gebruiken om de burgers van Libië te beschermen.

Sarkozy zei dat de Franse luchtmacht vanaf nu in de aanval is tegen tanks, vliegtuigen en troepen van Gaddafi. Franse straaljagers voeren sinds ongeveer drie uur vanmiddag verkenningsvluchten uit boven Libië en zijn bezig om een no-fly zone af te dwingen.

Sarkozy: Libiërs hebben onze hulp en steun nodig
Gaddafi kan erger voorkomen door zich aan het door de VN geëiste staakt-het-vuren te houden en de deur naar diplomatie weer open te zetten, aldus Sarkozy. De Franse president benadrukte in zijn verklaring het belang van ingrijpen in Libië:

“Vandaag interveniëren we in Libië onder een mandaat van de Veiligheidsraad. Samen met onze partners, vooral onze Arabische partners, doen we dat om in te grijpen tegen de Libische regering, die door het doden van onschuldige burgers alle legitimiteit heeft verloren. De troepen van Gaddafi zijn doorgegaan met hun dodelijke aanvallen op burgers. Het verzet geeft veel moed voor iedereen die staat voor democratie en mensenrechten. Maar het is niet zonder risico. De toekomst van deze Arabische volken is aan hen. Zij hebben onze hulp en steun nodig. Het is onze plicht daar voor te zorgen.”

De Britse premier Cameron zei in navolging van Sarkozy dat “de tijd voor actie is gekomen”. Hij stelde dat de internationale gemeenschap de “slachting” van burgers niet langer mag tolereren.

Nederland doet nog niet mee met acties
Premier Rutte, die ook bij de Libië-top in Parijs was, zei na afloop dat Nederland zich nog niet direct aansluit bij het militaire ingrijpen in Libië. Wel zei hij dat Nederland nog altijd bereid is om te helpen. Onze correspondent Dirk Vandenberghe sprak met Rutte:

“Rutte zegt dat er op korte termijn militaire actie zal worden ingezet, waarin de Fransen, Britten, Canadezen en Amerikanen voor zullen gaan. [...] Nederland wacht zelf de Noord-Atlantische Raad af, die vandaag en morgen bijeenkomt in Brussel, waar ook Nederland bij zal zijn. De premier wil dan ook nog niets zeggen over een bijdrage van Nederland, behalve dat als er een verzoek van de NAVO komt, dat Nederland dan bereid is een bijdrage te leveren.”

Volg het laatste nieuws over het militaire ingrijpen in ons liveblog.