Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ING bevriest pensioenen ondanks winst

Jan Hommen, de topman van ING Groep die vorige week een bonus van 1,25 miljoen euro ontving. Foto Roger Cremers

ING stelt geen geld beschikbaar om de pensioenen van oud-medewerkers in 2011 te verhogen. De nullijn voor de oud-medewerkers staat in schril contrast met de bonussen die de top van het concern over 2010 krijgt. Het pensioenfonds van ING heeft een arbitragecommissie ingeschakeld. De Tweede Kamer vindt dat de bestuurders zelf het goede voorbeeld moeten geven.

De pensioenen van oud-medewerkers van ING zijn ondergebracht in een apart pensioenfonds. De verhoging van de uitkeringen moet echter uit de zak van het bedrijf zelf komen. De bank-verzekeraar stelt nu echter geen geld beschikbaar voor de indexatie, schrijft persbureau Novum. Ook vorig jaar hanteerde ING de nullijn.

‘Uitblijven verhoging pensioenen uitsluitend om zwaarwegende redenen’
Volgens het pensioenfonds heeft ING beloofd dat de verhoging van pensioenen uitsluitend om zwaarwegende redenen zou uitblijven. Het concern maakte deze week een nettowinst over 2010 van ruim drie miljard euro bekend.

In het TROS-radioprogramma Kamerbreed waren de fractievoorzitters van VVD, PvdA en CDA ontstemd over het besluit om voor het tweede jaar op rij de pensioenen van de oud-medewerkers niet te indexeren, zeker in het licht van de uitgekeerde bonussen. Ze vinden dat de bankiers in dat geval het goede voorbeeld moeten geven, ook al vallen de bonussen binnen de gemaakte afspraken.

Deskundigen moeten oordeel vellen
In de arbitrageprocedure die het pensioenfonds nu is begonnen moeten drie externe deskundigen een bindend oordeel vellen. De verwachting is dat de beslissing nog enkele maanden op zich laat wachten. De Vereniging Senioren ING laat op haar website weten ook een procedure te beginnen, samen met vakbond FNV. Die procedure staat los van de arbitragezaak.

De Tweede Kamer was eerder deze week ernstig ontstemd over de hoge bonussen bij de bank-verzekeraar. ING-topman Jan Hommen krijgt over 2010 een bonus van 92 procent van zijn vaste salaris, oftewel 1,25 miljoen euro. In totaal ontvangt hij 2,6 miljoen. De ING-top krijgt behalve een bonus ook een salarisverhoging van 2 procent. De bank-verzekeraar had een paar jaar geleden staatssteun nodig om overeind te blijven.